Foto: understandingwar.org

Ruske snage nastavljaju da napreduju na bojnom polju oko Avdijevke, grada-tvrđave u istočnoj Ukrajini koji je pao u ruke moskovskih jedinica u februaru, nakon gotovo dve godine teških borbi.

Zauzimanje Avdijevke, za koju se delimično okrivljuje iznenadno smanjenje zapadne vojne pomoći, posebno američke, bio je značajan napredak za Kremlj, osiguran neposredno pre predsedničkih izbora u martu, prenosi Index.hr.

Foto:

Snage Kijeva od tada pokušavaju da stabilizuju liniju fronta u istočnoj Donjeckoj oblasti, boreći se protiv ruskih trupa u ruralnim regijama zapadno od Avdijevke. Ali poslednjih dana ukrajinski kanal „Deep State Telegram“ izvestio je o značajnom napretku ruskih napadača u naselju Očeretine, nekih 15-ak kilometara severozapadno od Avdijevke. Čini se da su ruske trupe napravile ono što je kanal opisao kao „proboj“ na tamošnjem ukrajinskom frontu.

„Pandorina kutija je otvorena“

Foto: understandingwar.org

„Pandorina kutija je otvorena“, napisao je kanal „Deep State“, dok ruske snage „nastavljaju da stiču uporište“ u Očeretineu i Novobahmutivki na njegovom neposrednom jugu.

„Deep State“ je takođe izvestio o žestokim borbama u obližnjem Novokalinovu, Berdičiju i Semenivki. „Rusi brojčano nadmašuju odbrambene snage. Da ne spominjemo protivvazdušne topove, topništvo i opremu“, piše kanal.

Foto: understandingwar.org

ISW: Napreduju u tri smera

Ruski uspeh u Očeretineu čini se delom širih napora da se zauzme ostatak Donjecke oblasti, napisao je ove nedelje Institut za proučavanje rata (ISW). „Čini se da ruske snage nameravaju da izvrše široki prodor ukrajinskih linija severozapadno od Avdijevke, Donjecka oblast, ali će njihova sposobnost da to učine verovatno biti oslabljena dolaskom američke i druge zapadne pomoći na liniju fronta“, navodi se.

Pročitajte još...

Trostruki napor sastoji se od napredovanja prema Berdičiju, Očeretineu i Novokalinoveu, rekao je ISW.

„Ruske ofanzivne operacije u ova tri područja severno i severozapadno od Avdijevke uspele su da stvore tri male izbočine duž linije fronta dugačke oko sedam kilometara. Sastav snaga, gustina i opšta geometrija bojnog polja ovog područja sugerišu da se ruske snage trenutno nadaju kombinovanju guranja sa sva tri isturena mesta kako bi stvorile širi proboj duž linije Berdiči-Novokalinove“, piše ISW.

„Deep State“ je rekao da je situacija u Očeretineu „otkrila niz problema“ u organizaciji i profesionalizmu odbrambenih ukrajinskih snaga na tom području.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare