Rukovanje Donalda Trampa i Kamale Haris Foto: Tanjug/AP/Alex Brandon

Glasači širom juga i jugozapada SAD, dela poznatog kao Sunčev pojas, kažu da je Donald Tramp poboljšao njihove živote dok je bio predsednik — i brinu se da Kamala Haris u Beloj kući to ne bi učinila — što postavlja osnovu za izuzetno konkurentnu trku u tri ključne države, prema najnovijim anketama Njujork tajmsa i Sijena koledža.

Ankete su pokazale da je Tramp stekao prednost u Arizoni i ostao u vođstvu u Džordžiji, dvema državama koje je izgubio od predsednika Bajdena 2020. godine. Međutim, u Severnoj Karolini, koja nije glasala za demokrate od 2008. godine, Haris zaostaje za Trampom samo za mali procenat.

Ankete u ove tri države, sprovedene od 17. do 21. septembra, pružile su dodatne dokaze da se u oštro podeljenoj naciji predsednička trka oblikuje kao jedna od najneizvesnijih u istoriji.

Arizona, Džordžija i Severna Karolina nalaze se na listi sedam ključnih ili „sving“ država na koje su se fokusirale i Trampova i Harisina kampanja. Haris je pokazala relativnu snagu u nekoliko ključnih država na Srednjem zapadu, uključujući Pensilvaniju, koja je od suštinskog značaja za njene nade da postane predsednica.

Međutim, Arizona, koju je Bajden osvojio sa nešto više od 10.400 glasova 2020. godine, sada predstavlja izazov za Harisinu kampanju. Anketa je pokazala da tamo Tramp vodi, sa 50 procenata prema 45 procenata. Anketa Tajmsa iz avgusta pokazala je da je Haris vodila sa pet procenata. Čini se da su se latino glasači, posebno, udaljili od Haris, iako značajan broj — 10 procenata — kaže da su sada neodlučni.

U Severnoj Karolini, koju je Tramp osvojio sa manje od 75.000 glasova 2020. godine, bivši predsednik ima malu prednost u odnosu na Haris, dobijajući sa49 procenata glasova u poređenju sa 47 procenata za rivalku. (Većina ankete je sprovedena pre nego što su se pojavili izveštaji da je Mark Robinson, republikanski kandidat za guvernera te države, imao uznemirujuće objave na forumu o pornografiji, za koje neki republikanci strahuju da bi mogle da naštete Trampu u toj državi.) U Džordžiji, državi koju je Bajden osvojio sa nešto manje od 11.800 glasova 2020. godine, Tramp i dalje ima blagu prednost nad Haris, sa 49 prema 45 procenata. Margina greške u svakoj državi je između četiri i pet procenata.

Ankete su pokazale da su glasači u ovom delu zemlje zabrinuti za svoju budućnost i budućnost nacije, što sugeriše da Trampova mračna retorika kampanje — „Naša zemlja je izgubljena, mi smo propala nacija,“ rekao je tokom debate — može imati odjeka kod nekih glasača. Većina ispitanika je rekla da su problemi nacije toliko ozbiljni da je u opasnosti od propasti. Republikanci su u anketi pokazali pesimističniji pogled na budućnost od demokrata, sa 72 procenata naspram 16 procenata.

Pročitajte još:

„Koji god put da pratimo trenutno, meni jednostavno ne izgleda kao da će se dobro završiti,“ rekao je Tajler Stembridž, 41-godišnji vatrogasni kapetan iz Sentrvila u Džordžiji, republikanac koji je rekao da je glasao za Trampa 2020. i da namerava da ga podrži ponovo u novembru.

Jedan upečatljiv podatak je da su, gotovo četiri godine nakon što je Tramp opozvan u Predstavničkom domu zbog „podsticanja na pobunu“ zbog njegove uloge u neredima 6. januara 2021. u američkom Kapitolu, ispitanici bili ravnomerno podeljeni oko pitanja da li bi Tramp ili Haris bolje upravljali demokratijom.

Međutim, jedan od znakova da su ove trke još uvek neizvesne je to što se oko 15 procenata biračkog tela u Arizoni, Džordžiji i Severnoj Karolini opisuje kao neodlučno ili nije definitivno odlučno, što ostavlja otvorenim mogućnost da bi mogli da promene mišljenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare