Foto:profimedia.rs

U smelom napadu na rusku Kursku oblast, ukrajinske snage su zauzele više teritorija od bilo koje zaraćene strane u skoro dve godine rata. Napad najmanje dve brigade potpuno je iznenadio Kremlj, koji ni četiri dana kasnije nije uspeo da zaustavi proboj. To ne čudi previše, s obzirom da je ruska odbrana na tom delu granice relativno tanka. Do sada su lokalne snage, regruti i najmanje jedan bataljon specijalnih snaga upućeni u region da odgovore na ukrajinski napad, ali je u velikoj meri uništen raketnim napadom dugog dometa, piše Telegraf.

Kijev još nije razjasnio ciljeve ovog napada, što je potpuno razumljivo jer je važno držati neprijatelja u neznanju.

Ali kakva god da je logika ove strategije, ona je zahtevala značajne snage koje bi potencijalno mogle biti uništene ili odsečene u vreme kada se Ukrajina bori sa nedostatkom ljudstva i muči da zaustavi rusko napredovanje u Donbasu. Ipak, to je velika stvar za moral Ukrajinaca u vreme kada je zemlja na najnižim granama od prvih dana rata.

Uništena ruska kolona u Kursku Foto:Tanjug/Anatoliy Zhdanov/Kommersant Publishing House via AP

Ali iako je to važno, čini se da nije dovoljno da opravda tako rizičan potez. U vojnom smislu, operacija bi mogla da ima za cilj smanjenje pritiska na druge delove fronta, pošto su Rusi sada primorani da prerasporede snage kako bi odbili ukrajinski napad.

Neki takođe spekulišu da bi cilj Ukrajine mogao biti da zauzme nuklearnu elektranu Kursk. Bio bi to veliki dobitak, a njegovo ponovno zauzimanje od strane Rusa bilo bi veoma teško. Ali elektrana se nalazi oko 40 kilometara od sadašnjih ukrajinskih položaja i gotovo je sigurno van domašaja.

Politička vrednost ovog napada mogla bi nadmašiti svaku vojnu prednost. Podsetimo, uspešni ukrajinski kontranapadi u oblasti Harkova i oko Hersona 2022. godine izazvali su talas međunarodne podrške.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Neuspeh letnje ofanzive prošle godine imao je suprotan efekat, a tome je doprineo rat na Bliskom istoku skretanjem pažnje i resursa sa Ukrajine. Ovaj hrabar manevar mogao bi ponovo da ojača podršku Zapada i oba tabora na izborima u SAD.

Sve ovo može biti pokazatelj da čak i upad ove veličine neće izazvati Putinovu odmazdu od koje se Zapad toliko plašio. Ovo bi moglo da podstakne Bajdena da ublaži ograničenja upotrebe oružja na ruskoj teritoriji, što je bila velika prepreka ukrajinskim operacijama.

Pročitajte još:

Drugi politički cilj mogao bi biti sve češći razgovor o mirovnim pregovorima. Za Ukrajinu bi okupacija ruske teritorije mogla da bude jak adut za pregovaranje. To bi, međutim, zahtevalo ukopavanje i zadržavanje ove oblasti, uključujući rute snabdevanja, tokom dužeg perioda od sve žešćih i češćih kopnenih i vazdušnih napada. Takav potez bi mogao biti preran iz ovog razloga.

Ne zna se šta će dalje uraditi ukrajinski glavnokomandujući general Oleksandr Sirski. Ali kakve god bile vojne i političke namere, ni on ne može znati ishod. Kako god da se ova operacija završi, Ukrajina je pokazala svetu da je i dalje spremna za borbu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare