Pokušaj zvaničnika Srbije da što više prikriju posetu ukrajinske prve dame Olene Zelenske i šefa diplomatije Dmitra Kulebe predstavlja jasan signal da je Beograd pokušao da ne upada u oči Moskvi. Prethodnih dana, primetno je izostalo zajedničko obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Zelenskom ili Kulebom, ali i oglašavanje ruskih zvaničnika na ovu posetu. Oglasili se jesu mediji, ali ne srpski, koji su većinski ignorisali značajan dolazak ukrajinske delegacije, već ruski, koji su isti kritikovali. Uprkos tome, diplomate za "Novu" ocenjuju da je dolazak Zelenske i Kulebe u Srbiju napravio veliki pomak kada je reč o odnosima Beograda i Kijeva.

Vest da je supruga ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Beogradu objavila je agencija Tanjug, uz priložene fotografije nje i prve dame Srbije Tamare Vučić na Kalemegdanu. Kako je navedeno, ali ne i prethodno najavljeno, Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posetila arheološko nalazište sa izložbom „Rimsku dvoranu“, kao i „Ukrajinsku policu“, kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

Olena Zelenska i Tamara Vučić Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. veka, prvu knjigu štampanu u Beogradu. Tamara Vučić i Olena Zelenska su obišle Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu.

Iznenadan dolazak

U prisustvu suprugа predsednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu „Taras Ševčenko“.

Zelenska je, zajedno sa Tamarom Vučić, otvorila konferenciju o mentalnom zdravlju, a sastala se i sa samim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. O svemu tome, bilo je minimalno izveštaja u režimskim medijima, koji inače prate svaki korak predsednika Srbije.

Tako smo, praktično slučajno, saznali da je u Beogradu i šef diplomatije Ukrajine Dmitro Kuleba. On je imao niz bilateralnih sastanaka sa srpskim zvaničnicima, o kojima je govorio u intervjuu za TV N1. Kako je sam Kuleba istakao, Ukrajina je spremna na saradnju sa Srbijom, razume poziciju naše zemlje kada je reč o međunarodnoj politici i spreman je da sasluša srpske zvaničnike.

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić zajedno sa suprugom predsednika Ukrajine Olenom Zelenski Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

O tome je, kao i Olena Zelenska, redovno obaveštavao javnost putem svojih društvenih mreža, što primetno nisu činili srpski zvaničnici, kao ni većina medija.

Diplomatski značaj

Kada je reč o ukrajinskim medijima, gotovo svi su izvestili o poseti ukrajinske delegacije Srbiji, navodeći sve oblasti u kojima Ukrajina i Srbija sarađuju, naročito kada je reč o ukrajinskim izbeglicama i humanitarnoj pomoći. Tekstovi su informativnog i afirmatinog karaktera i u njima se naglašava zahvalnost Zelenske i Ukrajine. Povezanost srpskih vlasti sa režimom Vladimira Putina jednom rečju nije pomenuta.

O tome je govorio Dmitro Kuleba, rekavši u intervjuu za N1 da Ukrajinci „traže od Srba da Ukrajinu posmatraju svojim očima, a ne kroz prizmu ruske propagande“.

A šta o ovome misli ta ruska propaganda? Očekivano, ništa dobro.

Ruski mediji su već prvog dana posete Zelenske i Kulebe objavili informaciju o tome i na pojedinim sajtovima je upravo ova vest bila najčitanija. Većina komentara na takve vesti bila je negativna. Ispod vesti RIA Novosti Rusi su pisali da su mislili da im je Srbija saveznik, da su Srbi braća i da na našu zemlju mogu da računaju. Prema njihovom zaključku, to zbog posete ukrajinske delegacije više nije tako.

Jelica Kurjak Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Česte su bile i uvrede na račun srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Nazivan je „beskičmenjakom“ što je na tako nešto pristao i što održava privid bliskosti sa Rusijom. Međutim, primetno je ćutanje ruskih zvaničnika.

„U Rusiji je samo bilo reči u medijima, videli ste, kritikuju, njima se to ne sviđa. Nije se niko od zvaničnika oglašavao u vezi sa tim. Verovatno su svesni da je to ravnoteža u vezi sa posetom Sija, ali se to radi zbog Evrope, ne zbog Moskve. U vezi same posete, ja ništa nisam videla u medijima, sem da je Olena Zelenska tu, kao i ministar spoljnih poslova Kuleba. Rusija je, naravno, kroz državnu štampu negativno reagovala, ali dalje od toga nije bilo ničega. Čak ni izjava portparolke ministarstva spoljnih poslova, ni samog ministra Lavrova. Ja svako jutro gledam rusku štampu, ali ne dižu ovo na neki viši nivo“, objasnila je za „Novu“ nekadašnja ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak.

Ćutnja zvaničnog Beograda

Dmitro Kuleba i Olena Zelenska su, pak, nastavili sa slanjem pozitivnih i afirmativnih poruka, ali i sa obaveštavanjem javnosti o poseti Beogradu na društvenim mrežama. Njihovi srpski domaćini uradili su sasvim suprotno – pokušali da sve prođe ispod radara javnosti.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom Foto:Aleksandar Barda/FoNet

„To je u skladu sa odnosima Srbije i Ukrajine, koji nisu transparentni, bar srpska strana ne drži do toga da detaljno obaveštava javnost o odnosima sa Ukrajinom. Mi tamo skoro da i nemamo ambasadu, zatvorena je kad je počeo rat, ne govori se o izvozu oružja u Ukrajinu. Sve je to obavijeno velom tajne. Sve je verovatno dogovoreno telefonom i nije najavljeno, ali je bitno da je ta poseta realizovana. To ipak pokazuje da je Srbiji stalo do odnosa sa Ukrajinom i ne čisto zbog prodaje municije, nego i zbog principijelnih stvari. Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, nije prinala Kosovo i najverovatnije će glasati protiv rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Našoj javnosti nije poznato da je ukrajinska vojska bila najduže na Kosovu. Ukrajina je angažovana vrlo korektno na prostoru bivše Jugoslavije i ima razumevanja za srpsku politiku, više nego što Srbija pokazuje razumevanja za Ukrajinu“, kaže za „Novu“ diplomata Srećko Đukić.

Kada je reč o tome zašto Srbije krije posetu šefa diplomatije i prve dame Ukrajine, Đukić navodi da postoji više razloga, ali jedan se ističe.

Srećko Đukić Foto:FoNet/Milica Vučković

„Verovatno će Rusija i zvanično reagovati na posetu. Mediji i javnost su reagovali masovno negativno. Srpska strana je, uprkos tvrdnjama da nije tako, želela da ovu posetu nekako sakrije, da ne bude isturena kao neke druge posete. Vučić je držao konferenciju sa Oliverom Varheljijem, ali nigde nije bilo konferencije Vučića i Kulebe ili Kulebe i Marka Đurića. Postoji pokušaj srpske strane da se objasni da poseta nije skrivana, ali nije isticana u prvi plan da ne bi upadala u oči Rusima“, ističe diplomata.

Olena Zelenska i Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je prvu damu Ukrajine Olenu Zelensku Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Prve dame preuzimaju štafetu

Koliko god srpski zvaničnici želeli da održe odnose sa Ukrajinom, a da to sakriju od Moskve, nesporan je veliki značaj dolaska Zelenske i Kulebe u Beograd.

Ukrajinski šef diplomatije od početka rata u Ukrajini preuzeo je značajnu ulogu na međunarodnoj sceni i jedan je od ključnih ljudi za nabavku oružja i municije od zapadnih saveznika Ukrajine. Pored toga, prva dama Olena Zelenska je prethodnih meseci postala jedno od najmoćnijih diplomatskih oružja Kijeva.

#related-news_0

U ime svog supruga, koji prve godine rata nije napuštao Ukrajinu, obavila je značajne posete i razgovore i prenosila ključne poruke glavnim međunarodnim akterima. Primetan je njen odnos sa prvom damom Srbije Tamarom Vučić i njihovi česti susreti. Upravo one sada su fomirale veze koje povezuju dve države.

„Odnosi Srbije i Ukrajine nisu do kraja transparentni i otvoreni. Da se prevaziđe ta, nimalo laka situacija, tu su se pojavile prve dame koje nekako premošćuju tu situaciju. Gospođa Vučić je bila u Kijevu, sada je Zelenska u Beogradu. Htele ili ne, one preuzimaju štafetu u diplomatskim odnosima između Srbije i Ukrajine, budući da nema poseta najviših zvaničnika između dve države. Ima susreta, kada se Zelenski i Vučić vide na marginama nekog samita, ali to ne može da zameni zvanične posete. Od početka rata u Ukrajini nijedan srpski zvaničnik nije boravio u Kijevu, tu je Srbija izuzetak u odnosu na zemlje Evrope“, zaključuje Đukić.

BONUS VIDEO Olena Zelenska u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare