Grad
Foto: Limor Sidi / Alamy / Alamy / Profimedia

Novo grmljavinsko nevreme zahvatilo je noćas Sloveniju i deo Hrvatske. U Sloveniji je padao grad veličine oraha, a nakon toga pao je i u delu Zagreba i u Varaždinu.

Oluja je u zapadnu Sloveniju stigla iz pravca Italije, praćen jakim vetrom i gradom. Nevreme je najpre oko 21 sat zahvatilo Gorišku, a potom je zahvatilo središnju i istočnu Sloveniju.

Prizor gomile leda koji je ostao nakon grada u Sloveniji, širi se društvenim mrežama.

„Neverovatno. Slovenija večeras, mesto Renče, kod Nove Gorice!“, piše u opisu fotografije na Fejsbuku.

Nevreme je, zatim, nešto pre 23 sata stiglo do granice s Hrvatskom u blizini Samoborskog gorja, ali je, na sreću, sudeći prema radarskim snimcima, na putu prema Hrvatskoj nešto oslabilo.

Grad, praćen olujnim vetrom, padao je i u Varaždinu, ali i u Istri, na području Poreča i okoline.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, Republički hidroemetorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji danas biti veoma toplo, posebno u centralnom i južnom delu zemlje, gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan – od 37 do 40 stepeni Celzijusa. U Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno. Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni, krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne proširiće se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije. U zoni jakih grmljavinskih procesa u tom periodu očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine – preko 28 metara u sekundi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar