Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

VAŠINGTON, 28. jul 2023.(FoNet) - Dogovor o priznanju krivice Hantera Bajdena za utaju poreza sudija nije odobrila i sada se postavlja pitanje šta će se dalje dešavati u procesu protiv njega, a istovremeno republikanci u Kongresu žele da krenu dalje sa istragom o predsednikovom sinu.

Bajden je u sredu trebalo da prizna krivicu za utaju poreza, ali je sudija Merilin Noreika izrazila sumnju u dogovor o priznanju krivice i uslove pod kojima je postignut, kao i u drugi dogovor koji bi mu omogućio da izbegne krivično gonjenje zbog ilegalnog posedovanja oružja, prenosi Glas Amerike.

Sudija je dala obema stranama 30 dana da se izjasne o njenim primedbama i Bajdenovi advokati i tužioci će sada nastaviti da pregovaraju o sporazumima i pokušaće da ih promene tako da uvaže zahteve sudije.

Ako dogovor o priznanju krivice propadne, moglo bi da počne suđenje, a portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da predsednik SAD neće abolirati svog sina ako bude osuđen.

Čak i ako sudija prihvati novi sporazum o priznanju krivice, ona može da izrekne zatvorsku kaznu Bajdenu. Tužilaštvo je ranije objavilo da bi tražilo uslovnu kaznu, ali sudija može da odluči i suprotno.

Dve tačke optužnice za utaju poreza nose do godinu dana zatvora, a sudija se nije izjasnila da li je spremna da prihvati predlog za uslovnu kaznu.

„Ne mogu da predvidim da li je to primerena kazna ili ne, ne mogu to sada da kažem“, rekla je Noreika na ročištu u sredu.

Neuspeh dogovora o priznanju krivice dao je vetar u leđa republikanskoj većini u Predstavničkom domu, koja pokušava da poveže Bajdenove sporne poslovne dogovore sa predsednikom SAD.

„Sudija je stopirala primenu sporazuma o priznanju krivice, mislim da je to napredak i da daje kredibilitet onome što mi radimo“, kazao je predsednik Odbora za nadzor, republikanac Džejms Komer, i dodao da je važno rasvetliti ulogu predsednika.

Komer je na čelu odbora koji istražuje poslove Hantera Bajdena i do sada je dobio hiljade dokumenata o finansijama porodice Bajden.

Nedugo pošto je Hanter Bajden postigao dogovor o priznanju krivice, Komer je sa predsednicima drugih odbora pokrenuo širu istragu povodom navoda dvojice agenata Poreske uprave da se Sekretarijat za pravosuđe nepropisno mešao u njihov posao.

Jedna od tvrdnji je i da je federalni tužilac, koji je vodio slučaj protiv Hantera Bajdena, tražio da mu se da status specijalnog tužioca, kako bi mogao da premesti slučaj iz države Delaver u drugu saveznu državu.

Sekretarijat za pravosuđe je to demantovao, ali republikanci su nastavili sa istragom i tražili da tužilac svedoči pred Kongresom, što je Sekretarijat za pravosuđe odobrio.

***

BONUS VIDEO: Džo Bajden objavio kandidaturu za mesto predsednika Amerike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar