Tajfun Jagi
Foto: TANJUG/Bui Van Lanh/ VNA via AP

Obilne kiše su nastavile da padaju u severnom delu Vijetnama nakon što je tu zemlju pogodio tajfun Jagi, koji je izazvao klizišta, poplave, veliku materijalnu štetu, nestanke struje kao i smrt najmanje 21 osobe i 299 povređenih, javili su danas državni mediji

Prometni most preko nabujale Crvene reke u provinciji Fu To srušio se jutros. Nekoliko vozila je palo u reku, a tri osobe su spašene i prebačene u bolnicu.

U nedelju je u gradu Sa Pa u klizištu poginulo šest osoba, uključujući jednu bebu, a devetoro je povređeno.

U glavnom gradu Hanoju radnici su čistili počupano drveće, oborene bilborde i srušene stubove za struju. Obilna kiša je nastavila da pada na severozapadu Vijetnama, a prognostičari su saopštili da bi ponegde moglo da padne i rekordnih 40 centimetara kiše.

Tajfun Jagi
Foto: TANJUG/Le Danh Lam/VNA via AP

Tajfun Jagi bio je najjači tajfun koji je pogodio Vijetnam proteklih decenija, a u subotu je opustošio zemlju sa udarima vetra do 149 kilometara na čas. U nedelju je oslabio na tropsku oluju, ali meteorološka agencija zemlje i dalje upozorava da bi pljuskovi koji nastavljaju mogli da izazovu poplave i klizišta.

Najmanje tri miliona ljudi ostalo je bez struje u provincijama Kvang Nin i Hajfong.

PROČITAJTE JOŠ:

Jagi je oštetio i poljoprivredno zemljište, blizu 116.192 hektara gde se najviše uzgaja pirinač.

Pre nego što je pogodio Vijetnam, Jagi je izazvao najmanje 20 smrtnih slučajeva na Filipinima prošle nedelje, kao i tri smrti u Kini.

Bendžamin Horton, direktor Opservatorije Zemlje u Singapuru, rekao je da oluje poput tajfuna Jagi ;“postaju sve jače zbog klimatskih promena, pre svega zato što toplije okeanske vode obezbeđuju više energije za podsticanje oluja, što dovodi do povećanja brzine vetra i obilnijih padavina“.

Tajfun Jagi
Foto: TANJUG/Nguyen Anh Tuan/VNA via AP

Horton je rekao da su zaštita prirodnih sistema u rasponu od koralnih grebena do reka uz izgradnju struktura koje su otpornije na jake vetrove i leteće krhotine, kao i poboljšanje infrastrukture, mere koje bi mogle pomoći zemljama da se bolje nose sa jakim tajfunima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar