Foto:EPA/TATYANA ZENKOVICH

Berlin svoje vojne snage šalje na područje koje će biti vatrena linija ako Putin napadne članicu NATO saveza. Prema sporazumu "Akcioni putokaz", potpisanim u Viljnusu, u Litvaniji će, u blizini granice sa Rusijom, biti stacionirano 4.800 nemačkih vojnika i 200 civila.

Ruska invazija na Ukrajinu primorala je Nemačku da učini nešto bez presedana – da trajno bazira hiljade svojih vojnika u Litvaniji, samo 100 kilometara od granice sa Rusijom, tačno na liniji vatre u slučaju da Kremlj krene u napad na tu teritoriju NATO-a. Kako je istakao Njuzvik, Nemačka će prvi put od Drugog svetskog rata trajno rasporediti svoje snage u inostranstvu.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus boravio je u ponedeljak u Viljnusu na potpisivanju sporazuma, tzv. „Akcioni putokaz“, sa litvanskim kolegom Arvidasom Anušauskasom, kojim se utvrđuju uslovi pod kojima će u toj baltičkoj zemlji biti stacionirano 4.800 nemačkih vojnika i 200 civila. Ugovor je prvobitno najavljen u junu, ali tada nije predstavljen vremenski okvir.

Foto:Droese / imago stock&people / Profimedia

„Sa ovom brigadom spremnom za rat, mi preuzimamo odgovornost za vođstvo ovde u alijansi i na istočnom krilu NATO-a“, rekao je Pistorijus. Brzina kojom je projekat realizovan, rekao je, jasno pokazuje da Nemačka razume novu bezbednosnu realnost, piše Jutarnji list.

Rat u Ukrajini je preokrenuo vojno razmišljanje u Berlinu i primorao generale i političare da deluju neobičnom brzinom, piše Politiko. Kao znak eskalirajućih zahteva prema Bundesveru, jedna od jedinica koje čine novu brigadu je Pancirbrigada 203 iz Avgustdorfa u državi Severna Rajna-Vestfalija, ali je oklopna jedinica predala sve svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini i sada čeka novoizgrađene zamene za njih.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

„Bez tenkova nisu spremni ni za odbranu“

Pistorijus je rekao da je narudžbina za zamenske tenkove izdata i kada budu spremni, biće isporučeni direktno u Litvaniju. Ali bez odgovarajućeg dugoročnog plana finansiranja i bez njihovih glavnih borbenih sistema Leopard 2, brigada u Litvaniji „neće biti spremna za odbranu“, upozorava Roderič Kieseveter, političar iz opozicionih demohrišćanskih demokrata i penzionisani pukovnik Bundesvera sa 27 godina radnog staža.

Suština je da se ili zamena Leopard 2 ubrzava pre razmeštanja, prema Ajlin Matle, saradnici u Nemačkom savetu za spoljne odnose, ili bi Pancirbrigada 203 mogla biti poslana u Litvaniju bez svog glavnog borbenog sistema. Takođe postoji zabrinutost oko toga kako se ovo raspoređivanje uklapa u napetu situaciju što se tiče nemačkih javnih finansija.

Pistorious je rekao da jedinica poput one koja je poslata u Litvaniju – pod nazivom Pancirbrigada 42 – košta između 25 i 30 miliona evra mesečno za održavanje. Prve snage biće raspoređene sledeće godine, a cela brigada bi trebalo da bude raspoređena do 2027. Litvanija će izgraditi fizičku i vojnu infrastrukturu za baze, na koje će u narednim godinama potrošiti oko 0,3 odsto svog BDP-a, rekao je Laurinas Kasčiunas, šef Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu litvanskog parlamenta.

Bundesver za sada može bar delimično da se osloni na jednokratni specijalni fond od 100 milijardi evra za dopunu redovnog budžeta za odbranu. Ipak, Kiseveter je zabrinut da će novac „presušiti“ ranije nego što se očekivalo zbog inflacije koja je izjedala fond. „Moraćemo da razjasnimo od 2027. godine, kada se iscrpi specijalni fond, kako će se dostići 2 odsto (cilj NATO-a za odbranu)“, rekao je Pistorijus. „Održivost je odlučujući faktor ako želimo da ostanemo sposobni za odvraćanje i odbranu u narednih nekoliko godina, što moramo biti.

Baze veoma blizu koridora Suvalki

Ali, bez obzira na zabrinutost oko opreme i novca, Berlin je odlučan da rasporedi snage, koje nemačka vlada naziva „Projekat svetionik“, signalizirajući svoju spremnost da zaštiti saveznike NATO-a i transformiše Bundesver u, kako kaže, spremnu snagu za rat . „Istočno krilo se sada pomerilo na istok i dužnost Nemačke je da ga zaštiti“, rekao je Pistorijus.

Trenutno raspoređivanje nemačkih snaga u Litvaniji je jedna od osam rotacionih borbenih grupa koje je NATO rasporedio u zemljama duž svoje istočne granice – Nemačka je vodeća zemlja u Litvaniji, a Belgija, Češka, Luksemburg, Holandija, Norveška i SAD takođe šalju snage. Nova jedinica će se nalaziti na dve lokacije – Rukla u blizini drugog po veličini grada u Litvaniji Kaunas i Rudninkai u blizini glavnog grada Vilnjusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare