Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia;Ahmed Tawfeq / Zuma Press / Profimedia;AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Egipat je nedeljama u dilemi oko otvaranja prelaza Rafa: želi da pomogne teško povređenim Palestincima da napuste Gazu, ali odbija da razmišlja o novom talasu palestinskih izbeglica na Sinajsko poluostrvo. "Spremni smo da žrtvujemo milione života kako bismo obezbedili da niko ne zadire na našu teritoriju", rekao je egipatski premijer Mustafa Madbuli ranije ove nedelje.

Pregovori o oslobađanju ranjenih Palestinaca i stranih državljana, povezani su sa protokom pomoći iz Egipta u Gazu preko istog prelaza. U sredu je humanitarni koordinator Ujedinjenih nacija Martin Grifits ponovo pozvao Izrael da otvori Kerem Šalom, prelaz koji kontroliše na južnom delu Gaze, piše Gardijan.

Neki su kritikovali Egipat i predsednika Abdela Fataha El-Sisija, jer nisu otvorili granicu Palestincima otkako je počelo bombardovanje, 7. oktobra.

Abdel Fatah Al Sisi
Abdel Fatah Al Sisi Foto: EPA-EFE/Hollie Adams / POOL

Sisi je na mirovnom samitu u Kairu 21. oktobra rekao da svet nikada ne sme da dopusti ljudsku patnju za prisilno raseljavanje.

„Egipat oštro odbija prisilno raseljavanje Palestinaca i njihovo prebacivanje na na Sinaj, jer će to razbiti san o nezavisnoj palestinskoj državi i proćerdati borbu palestinskog naroda i arapskih i islamskih naroda za cilj koji traje već 75 godina“, rekao je on.

Procurili dokument iz izraelske vlade sugeriše da je jedan od planova Izraela zaista bio proterivanje desetine hiljada Palestinaca na Sinaj. Palestinci se plaše da se ponovi ono što nazivaju Nakba, ili „katastrofa“, što se desilo 1948. godine kada je proterano oko 700.000 Palestinaca zbog stvaranja Izraela.

Takođe se čini da Egipat ne želi da prođe kao Liban i Jordan, koji decenijama zbrinjavaju palestinske izbeglice. Sisi smatra da je smeštaj do milion Palestinaca u kampovima u njegovoj zemlji politički rizik koji nije vradan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Abed Khaled

Čak i spominjanje masovnog egzodusa čini Sisija nervoznim. Novinska kuća Mada Masr sa sedištem u Kairu suspendovana je na šest meseci nakon što je objavila izveštaj o, kako se navodi, planovima za raseljavanje Palestinaca iz Gaze na Sinaju.

Granica Rafa je u sredu bila otvorena za evakuaciju desetina povređenih Palestinaca i stotina stranaca, ali niko ne zna koliko će to trajati. Štaviše, nije dovoljno jasan proces odabira ko može da pređe granicu, a ko ne.

Zabrinutost Egipta je da se trenutni prilivi izbeglica ne pretvore u lavinu: Sisi je rasporedio masu tenkova na egipatskoj strani granice ne bi li to sprečio.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Američki državni sekretar Entoni Blinken se nada da će priliv stranaca biti nastavljen i da bi upravo to moglo da dovede do oslobađanja još većeg broja talaca i više humanitarne pomoći.

UN su u utorak saopštile da je 59 kamiona koji su prevozili vodu, hranu i lekove ušlo u Gazu preko Rafe, što je najveći konvoj otkako je nastavljena isporuka pomoći 21. oktobra, čime je ukupan broj kamiona dostigao 217. Cilj je da do kraja nedelje u Gazu svaki dan uđe 100 kamiona.

Normalan protok pre blokade je bio od 500 do 800 kamiona dnevno, što pokazuje koliko je duboka humanitarna katastrofa.

Pročitajte još...

Ipak i dalje je zabranjen uvoz goriva, koji je neophodan za rad bolnica ili pekara, ali vodu sada isporučuje Izrael kroz postojeću cev.

U članku u Vašington postu, Blinken je rekao Izraelu da bi i u njihovom interesu bilo da dozvole Egiptu da pošalje više pomoći u Gazu.

„Pružanje pomoći i zaštite palestinskim civilima u sukobu takođe je neophodna osnova za pronalaženje partnera u Gazi koji imaju drugačiju sliku budućnosti od Hamasa i koji su voljni da pomognu da se ta slika budućnosti ostvari. Ne možemo da pronađemo te partnere ako ih razara humanitarna katastrofa i ako su pogođeni našom ravnodušnošću prema njihovoj nevolji“, rekao je Blinken.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar