Foto:ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia; EPA-EFE/BORIS PEJOVIC; GOV.ME:B Ćupić

Nikad mirnija predizborna kampanja u Crnoj Gori, tiho je odjekivalo regionom do pre samo par dana. Skupovi standardni, poruke, očekivane, proleti neka otrovna strelica, ali sve je to u žaru borbe. A onda, u samom finišu - bomba, i to kripto. Čovek koji je pre samih izbora označen kao budući premijer našao se na meti optužbi da je zahvaljujući njemu u Crnu Goru došao najtraženiji svetski kripto prevarant Do Kvon. I ne samo to, već "kripto kralj" navodno tvrdi da je lideru Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću finansirao kampanju, da su se viđali u porodičnim kućama, što naknadno potvrđuje i ministar policije. Istovremeno, uz sve državne resurse koje već ima jer je na funkciji, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović eksplozivno ulazi u kampanju protiv Spajića i tako otvara novi front na kom snage odmeravaju PES i Građanski pokret URA, a otrovne strelice se pretvaraju u balističke rakete.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori 11. juna trebalo je da budu praznik demokratije, kao i prethodno održani predsednički. Važni su iz mnogo razloga, ali ono najbitnije od svega, očekivana je bila potvrda poraza Demokratske partije socijalista (DPS).

DPS je i na izborima 2020. godine izgubila vlast, ali je ostala najjača pojedinačna politička opcija. Nakon toga, DPS gubi i lokalne izbore, Podgorica odlazi u ruke novom i šarmantnom PES-u, a Jakov Milatović ubedljivo pobeđuje Mila Đukanovića na predsedničkim izborima u aprilu.

Dakle, jasnih 2:0 za PES, a parlamentarni izbori doneli bi tom pokretu het-trik protiv Đukanovićevog DPS-a.

Foto:Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia; GOV.ME/B. Ćupić

Nosilac liste, nakon previranja u samom pokretu i glasina o sukobu dvojice partnera, postaje Milojko Spajić, nesuđeni predsednički kandidat. I u tom momentu, za PES sve izgleda idealno. Njihova Olivera Injac je na čelu Podgorice, Milatović je predsednik, a Spajić juri premijersku fotelju.

Onda se desio bum.

Kripto bomba

Uhapšeni kripto prevarant Do Kvon, koji je nedavno uhapšen u Crnoj Gori, a kog Amerika i Južna Koreja potražuju zbog prevare od 40 milijardi dolara, navodno piše pisma crnogorskim zvaničnicima u kojima iznosi šokantne detalje o Spajiću.

Iako javnost u početku nije znala mnogo o tome, ubrzo sa zvaničnim informacijama izlazi ministar policije Filip Adžić, i to nakon zasedanja Veća za nacionalnu bezbednost.

Do Kvon Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic

Tačno je, kaže on, da pisma postoje, ali postoje i dokazi protiv Spajića. Adžić navodi da su u laptopu Do Kvona pronađeni dokazi da je finansirao kampanju Pokretu Evropa sad, da sa Spajićem sarađuje godinama i spreman je to da kaže javno.

Abazović na to dodaje – upozoravao sam Spajića na „neke stvari“.

Da li se „neke stvari“ odnose na Do Kvona, nepoznato je, ali u tom momentu se otvara front na relaciji PES-URA, a sredstva se ne biraju.

Abazović je u tom smislu u prednosti, ima ceo državni aparat iza sebe. Tako Centar za istraživanje i monitoring (CEMI) upozorava da je sazivanje sednice Veća za nacionalnu bezbednost usred kampanje korišćenje resursa od strane vladajuće garniture.

Foto: gov.me

Ali, URA ne mari i bitka se seli na društvene mreže, gde pljušte optužbe i uvrede. U međuvremenu, Spajić i PES su u defanzivnoj kampanji.

„Ne izlazite na ulice“

Sam Spajić je negirao da mu je Do Kvon finansirao kampanju i poručio da je on pomogao policiji da dođe do njega, kada je saznao da je u Crnoj Gori.

Njegovi saradnici odmah optužuju pokret URA za saboratiranje kampanje popularnog Mikija i pozivaju na odgovornost.

Međutim, uskoro se odlazi korak dalje. Spajić saopštava da ima informacije da se sprema njegovo privođenje i moli svoje saborce i građane da ne izlaze na ulice u slučaju da se to desi.

Milojko Spajić Foto: GOV.ME/B. Ćupić

„Čekali smo dugo, čekaćemo još par dana“, poručuje Spajić, dok pojedini članovi njegovog PES-a kažu – ako se nakon ovoga uđe u postizbornu koaliciju sa pokretom URA – odlazimo.

Primetno u celoj ovoj neočekivanoj, ali verovatno ipak očekivanoj situaciji jeste ćutanje politčkih partnera Spajića i Abazovića. Novoizabrani predsednik i zamenik lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović je nakon višednevne ćutnje kratko pozvao sve političke aktere da u miru okončaju izborni proces.

Koalicioni partner Abazovića i lider Demokrata Aleksa Bečić nije se uopšte oglasio o više nego prljavoj borbi koja se vodi na relaciji URA-PES.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/REUTERS/Stevo Vasiljevic/Shutterstock

Ali, i raniji izbori procesi pokazali su da Milatović i Bečić imaju drugačiju retoriku od svojih kolega, koji su neretko označavani kao fajteri.

Fajteri sada, čini se, žele istu fotelju, pa je fajt žešći nego ikada pre. A bilo ga je i pre, kada je Abazović rešio da ruši vladu Zdravka Krivokapića.

Spajić mu je tada poručio – „vrati se na pravu stranu, ne dozvoli da te mladog i perspektivnog iskoriste“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Abazović se, međutim „nije vratio pravoj strani“, već otišao na onu koja je dovela do formiranja njegove vlade, uz podršku DPS-a.

Pala je i ta vlada, prošlo je nekoliko izbora, a čini se da je uprkos političkom padu Mila Đukanovića i DPS-a, situacija u Crnoj Gori i dalje nestabilna.

Da li će se išta promeniti nakon sudbonosnog 11. juna, vreme će pokazati.

BONUS VIDEO Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar