Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski premijer Milojko Spajić izvinio se građanima Crne Gore što je letovao u elitnom francuskom letovalištu Sen Tropeu i saopštio da je tamo otišao o svom, a ne trošku države.

Spajić je na vanrednoj konferenciji za medije u Podgorici kazao da pojedini kriminalni krugovi, preko društvenih mreža, protiv njega i njegovog tima u kontinuitetu vode kampanju i ocijenio da to pitanje „treba da bude predmet pažnje službi bezbednosti“.

Crnogorski premijer se oglasio posle serije negativnih tekstova o letovanju u San Tropeu, kritika o odnosu prema važnim državnim telima i načinu vođenja državne politike, te o navodnim vezama sa sumnjivim vlasnicima kompanija koje trguju kripto valutama.

Pojedini mediji su ranije objavili seriju negativnih tekstova, oslanjajući se dominantno na objave na društvenim mrežama, o Spajićevom boravku u San Tropeu.

Kritikovali su njegovo neodazivanje sednici Saveta za bezbjednost i odbranu, koju je za 20. avgust zakazao njegov nekadašnji stranački kolega, sada politički rival, predsednik države Jakov Milatović i to doveli u vezu sa boravkom u tom farncuskom modenskom letovalištu.

„Put sam platio svojim novcem, vladin avion nije korišćen, to će se lako videti. Nijedan jedini cent reprezentacije nisam potrošio dok sam premijer“, rekao je Spajić.

Gest izvinjenja je opravdao populistički, navodeći da se izvinjava jer je proveo četiri dana na odmoru u San Tropeu „što veliki broj građana ne može da priušti“ i nakon toga nastavio obećanjem da će raditi na boljem standardu građana.

Premijer se osvrnuo i na navode njegovih doskorašnjeg stranačkog kolege i ministra pravde Andreja Milovića, koji je ranije danas, uoči najavljene Spajićeve konferencije za medije, izneo tvrdnju da je Spajić povezan sa osuđivanim britanskim milijarderom Džordžom Kortelom.

Sa Kortelom su su nadležni u Crnoj Gori svojevremeno povezivali nelegalni kriptomat u Tivtu, a politički protivnici PES uoči prološlogodisšnjih izbora tvrdili da bogati Britanac, nekada savetnik Najdžela Faraža, bivšeg britanskog poslanika i vatrenog zagovornika Bregzita, finasira Spajićev Pokret Evropa sad (PES).

Spajić je negirao da ga je finansirao Kotrel i ponovio da je PES podigao kredit da bi finansirao kampanju za izbore.

„Interesantno je da bivši ministar nije govorio o ovim stvarima dok je bio u Vladi“, dodao je je Spajić i pozvao tužilaštvo da provjeri optužbe na njegov račun.

Negirao je i navode da se zazivu za sednicu Saveta za bezbjednost nije odazvao zbog odlaska u Francusku i saopštio da je zbog „neodložnih obaveza“ tražio druge termine za održavanje sednice. U tom kontekstu naveo je pomen ocu i ostavinski postupak, a imao je i razlog političke prirode, a to je da, kako tvrdi, predsednik države nije potpisao rešenja o naimenovanju o Vojsci Crne Gore, a o koje bi Savet trebalo da razmatra.

Spajić je tvrdi da je meta kampanje dva kriminalna kruga koji stoje „iza dela naloga na društvenim mrežama, nekih uticajnih tviteraša“ koji ga prate i indirektno prozvao službe bezbednosti da obrate pažnju na to.

„To je pitanje koje treba da bude predmet pažnje službi bezbednosti“, dodao je crnogorski premijer I pojasnio da je bezbednosno pitanje „ako neko može da fotografiše političare u inostranstvu“, te da je „opravdano je da se razmišlja o tome jesu li mogli da urade i nešto drugo.“

Tvrdi da ti kriminalni krugovi podržavaju nekadašnju partiju na vlasti, Demokratsku partiju socijalista (DPS) i najmanje još jednu političku partiju, odbijajući da precizira koju.

***

BONUS VIDEO – Spajić kasnio na sastanak sa predsednikom Bugarske četiri minuta, on napustio zgradu Vlade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare