Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bivši advokat Donalda Trampa Majkl Koen, okarakterisao je svog slavnog klijenta kao praktičnog menadžera i rekao da je ponekad lagao umesto njega i maltretirao druge u njegovo ime tokom dugoočekivanog svedočenja u ponedeljak na suđenju bivšem predsedniku za tajnu novčanu isplatu.

Trampov bivši advokat i daleko najvažniji svedok okružnog tužioca na Menhetnu u ovom slučaju, zauzeo je stav u nastupu koji signalizira da prvo krivično suđenje bivšem američkom predsedniku ulazi u završnu fazu. Tužioci kažu da bi mogli završiti svoje izvođenje dokaza do kraja sedmice, prenosi Glas Amerike.

Svedočenje s tako intimnim znanjem o Trampovim aktivnostima moglo bi povećati pravno razotkrivanje potencijalnog republikanskog predsedničkog kandidata ako ga porotnici smatraju dovoljno verodostojnim.

Ali politički, Tramp će verovatno iskoristiti oslanjanje tužioca na svedoka s tako neujednačenom prošlošću — Koen se izjasnio krivim po federalnim optužbama u vezi s isplatama i laganjem Kongresa — dok prikuplja novac od svojih pravnih problema i oslikava slučaj kao proizvod pokvarenog sistema krivičnog pravosuđa.

Očekuje se da će Koen svedočiti o svojoj ulozi u organizovanju tihih novčanih isplata u Trampovo ime tokom njegove prve predsedničke kampanje, uključujući i porno glumicu Stormi Danijels, koja je prošle nedelje rekla porotnicima da je 130.000 dolara koje je dobila 2016. trebalo da je spreči da izađe u javnost o seksualnom susretu koji je, kako kaže, imala sa Trampom u hotelskom apartmanu deceniju ranije.

On je takođe važan jer naknade koje je dobio čine osnovu optužbi protiv Trampa – 34 krivična dela falsifikovanja poslovnih zapisa. Tužioci kažu da su nadoknade evidentirane kao pravni troškovi kako bi se prikrila prava svrha plaćanja u, kako navode, pokušaju nezakonitog mešanja u predsedničke izbore 2016. godine.

Tramp je negirao seksualni odnos i izjasnio se da nije kriv.

Činilo se da Tramp nije uspostavio kontakt očima s Koenom koji je započeo svedočenje prepričavanjem svog odrastanja na Long Ajlendu kao sina preživelog holokausta i svog iskustva u karijeri s Trampom, uključujući decenijski mandat višeg izvršnog direktora Trump Organization.

Koen je posvedočio da je Tramp želeo da odmah bude obaveštavan o bilo kakvom razvoju zadataka koje je dodelio.

„Kada bi vam nešto zadužio, tada bi rekao: ‘Obaveštavajte me. Javite mi šta se dešava’, svedočio je Koen. Rekao je da je to posebno tačno „ako je postojala stvar koja ga muči”.

„Da je saznao za to na drugi način, to ne bilo dobro”, svedoči Koen.

Koen je rekao da Tramp ima „politiku otvorenih vrata” koja omogućava rukovodiocima da se sastanu s njim u njegovoj kancelariji, bez zakazivanja, i da ga obaveštavaju o razvoju događaja.

Upitan kako on i drugi rukovodioci govore o Trampu, Koen je rekao: „Nazvali bismo ga šefom, gospodine Tramp.”

Iako je toplo govorio o vremenu koje je proveo sa Trampom, on je takođe priznao da njegov posao zahteva od njega da laže i maltretira u ime svog šefa.

„Jedina stvar koja mi je bila na umu je da izvršim zadatak i učinim ga srećnim”, rekao je Koen, misleći na Trampa.

Odbrana je pokrenula mukotrpno unakrsno ispitivanje Koena, govoreći porotnicima tokom uvodnih izjava da je on „priznati lažov” s „opsesijom da pridobije predsednika Trampa”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare