Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Postoji mogućnost da je devetoro zaposlenih u Agenciji za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. i oni će biti otpušteni, javlja Rojters pozivajući se na današnje saopštenje UN.

„Za devet je osoba prikupljeno dovoljno dokaza koji upućuju na moguću umešanost u napade 7. oktobra“, rekao je zamenik portparola Farhan Hak.

On je rekao da na to upućuju zaključci Kancelarije UN za unutrašnju kontrolu (OIOS), koja je završila istragu o navodnoj umešanosti 19 članova osoblja UNRWA u napade.

Svih devet osumnjičenih su muškarci, ali Hak nije objasnio na koji su način bili upleteni.

„Za nas svako učešće u napadima velika izdaja prirode posla koji obavljamo u ime palestinskog naroda“, rekao je zvaničnik UN.

Hak je naglasio da će Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) morati da proceni sve dalje korake kako bi to „potpuno potvrdila“.

Istraga u okviru službi UN pokrenuta je nakon optužbi Izraela da je 12 službenika UNRWA učestvovalo u napadima Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, koji su pokrenuli invaziju Izraela u gazi.

Reagujući na vesti, izraelska vojska je rekla da je UNRWA pala na „novi nizak nivo“.

„Vaša agencija za ‘pomoć’ je zvanično pala na novi nivo i vreme je da svet vidi vaše pravo lice“, citirala je Al Džazira objavu međunarodnog portparola izraelske vojkske potpukovnika Nadava Šošanija na društvenoj mreži Iks (X).

Nakon izraelskih optužbi, mnoge vlade, uključujući najvećeg donatora Sjedinjene Države, iznenada su obustavile finansiranje agencije, preteći njenim naporima da isporuči pomoć u Gazi. Nekoliko zemalja je od tada nastavilo sa uplatama, podseća servis Al Džazire na engleskom.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare