Jahja Sinvar, EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Videozapis koji prikazuje poslednje trenutke vođe Hamasa Jahje Sinvara izazvao je niz reakcija pristalica Palestinaca koji sugerišu da ga snimak predstavlja kao herojsku ličnost.

Iranska misija pri UN-u odala je počast Sinvaru posebnim saopštenjem.

„Kada su američke snage izvukle raščupanog Sadama Huseina iz podzemne rupe, on ih je molio da ga ne ubiju uprkos tome što je bio naoružan. Oni koji su Sadama smatrali svojim modelom otpora na kraju su propali“, navode.

„Kada se muslimani ugledaju na mučenika Sinvara, kako stoji na bojnom polju, u borbenoj odeći i na otvorenom, a ne u skrovištu, okrenut prema neprijatelju, duh otpora će ojačati. Postaće uzor mladima i deci koji će nastaviti njegovim putem za oslobođenje Palestine. Sve dok postoji okupacija i agresija, trajaće i otpor, jer mučenik ostaje izvor nadahnuća“, navodi se u saopštenju.

Ranije danas, šef diplomatije Izrael Kac, premijer Benjamin Netanjahu, IDF i Šin Bet potvrdili da je Sinvar ubijen u sredu u južnoj Gazi.

Izraelci su, nakon što je potvrđeno da je Sinvar mrtav, objavili neverovatan snimak poslednjih trenutaka šefa Hamasa. Kada su otkrili da se neko nalazi u razrušenoj zgradi, IDF je poslao dron da snimi o kome se tačno radi. Ono što je kamera zabeležila je neverovatno – Sinvar sedi povređen u fotelji i pokušava da gađa dron štapom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare