Sneg u Švajcarskoj, Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Iako se očekivalo da leto potraje i da se polako selimo u jesen, nagli pad temperature doneo je pojedinim delovima Evrope obilne snežne padavine. Juče su se zabelele i planine u regionu. Sneg je pao u Sloveniji i Bosni i Hercegovini na Jahorini i Bjelašnici, a pada i na Alpima.

Sneg je poranio ove godine i a obilne padavine iznenadile su i lokalne stanovnike Švajcarske i Austrije koji su nesvakidašnje slike preneli na društvenoj mreži X.

Austrijska vlada uputila je poziv putnicima širom zemlje da odlože putovanja zbog ekstremnih vremenskih uslova. Snežne padavine se javljaju na neobično niskim nadmorskim visinama, do 700 metara, a prognoze predviđaju do 200 centimetara snega na većim nadmorskim visinama u naredna četiri dana.

Na društvenim mrežama pojavili su se neverovatni snimci sa istočnih Alpa u Obertauernu.

Sneg je gotovo potpuno zatrpao kuće i automobile, a njegova visina doseže do struka.

Od juče sneg pada na visini od 1.500 metara nadmorske visine, ali se granica snežnih padavina spustila do 1.100 metara nadmorske visine. Uveče je sneg počeo da pada već na 900 metara te lokalno pada već na 700 metara nadmorske visine, pa je već pokrio alpske gradove i ne prestaje da pada.

Hladni front u petak izazvao je rekordno niske temperature za ovo doba godine i u Švajcarskoj, što je dovelo do zatvaranja planinskih prevoja. Kako je saopštio Savezni zavod za meteorologiju i klimatologiju (MeteoSwiss) snežna granica je danas bila između 1.200 i 1.500 metara. Prema prognozi MeteoSviš-a do večeras se očekuje još pet do 15 cm snežnih padavina, koje nikada nisu bile tako niske lokalno“, objavio je MeteoSviš na platformi Iks.

Pročitajte još:

U međuvremenu, u južnoj Nemačkoj se očekuje između 60 i 100 mm kiše u nekim bavarskim alpskim regionima, gde nemačka meteorološka služba (DWD) takođe predviđa prve obilnije snežne padavine u godini, sa do 50 centimetara ili skoro 20 inča svežeg sneg će padati u regionima iznad 1.500 metara.

Podsetimo, obilne kiše nastale prolaskom ciklona Boris izazvale su poplave širom Evrope. Petoro ljudi poginulo je u poplavama u istočnoj Rumuniji, dok je u Češkoj bez struje ostalo 63.000 domaćinstava. U Slovačkoj u nedelju očekuju rekordni vodostaj Dunava, a evropske prestonice Prag i Bratislava pripremaju se za najgore scenarije.

***
BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare