Nakon što je najviši američki general Mark Mili objavio procenu da je Ukrajini ostalo još 30 do 45 dana da ostvari uspehe u kontraofanzivi koja je počela pre nekoliko meseci, prvi veći rezultati su stigli. Snage Kijeva uspele su da povrate selo Kliščijevka, strateški važnu tačku jer se nalazi u neposrednoj blizini Bahmuta. Ovim su se Ukrajinci približili Bahmutu na samo devet kilometara, a upravo to je grad za koji su se vodile najkrvavije bitke od početka rata u februaru 2022. godine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da su njegove snage ponovo zauzele strateški važno selo Kliščijevka na južnom obodu ključnog grada Bahmuta.

„Danas bih želeo da posebno pohvalim vojnike koji, korak po korak, vraćaju Ukrajini ono što joj pripada, odnosno u oblast Bahmuta“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar podelila je snimak ukrajinskih snaga koje ističu zastave, uključujući plavu i žutu nacionalnu zastavu, sa razrušenim zgradama i zvukom borbe u pozadini.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

General-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, takođe je potvrdio ponovno zauzimanje sela, nad kojim je Rusija preuzela kontrolu u januaru i koje se nalazi oko 9 kilometara južno od Bahmuta, grada koji je Rusija zauzela u maju nakon meseci teških borbi.

Ilija Jevlaš, portparol ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da je bitka nanela „veliku štetu“ ruskim snagama.

Zelenski: Ne damo teritoriju zarad mira

U međuvremenu, Zelenski je ponovio da Ukrajina neće ustupiti deo svoje teritorije zarad postizanja mira.

„Ne, to je naša teritorija“, rekao je Zelenski u intervjuu za američku mrežu CBS.

On je naglasio da će Ukrajina napredovati i oslobađati teritorije čak i kad prođe lepo vreme.

Zelenski je ipak priznao da se ukrajinska vojska suočava sa teškom situacijom na frontu i da kontraofanziva ne napreduje dovoljno brzo.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

„Ako padne Ukrajina, šta će biti za 10 godina? Ako (Rusi) stignu do Poljske, šta je sledeće? Treći svetski rat?“, zapitao je Zelenski.

Kako kaže, Ukrajina brani vrednosti celog sveta.

„Ukrajinski narod plaća najveću cenu. Borimo se za našu slobodu, umiremo. I to nije fikcija, nije knjiga. Borimo se stvarno sa jednom nuklearnom državom koja preti da će uništiti svet“, poručio je predsednik Ukrajine.

Predviđanja američkog generala

Ono o čemu je u jednom delu govorio Zelenski, ranije je predvideo i američki general Mark Mili, a tiče se vremena koje je Ukrajini ostalo za kontraofanzivu, imajući u vidu da kreće loše vreme.

Ukrajini je tako ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vreme omete njenu kontraofanzivu, rekao je najviši američki vojni oficir Mark Mili. Govoreći za nedeljni program BBC-a, general Mili je istakao da bi hladniji vremenski uslovi otežali Ukrajini manevrisanje na jugu i istoku, što znači da je jako malo vremena ostalo Kijevu ukoliko želi Rusiji da nanese ozbiljan udarac pred zimu.

Mark Majli Foto: EPA-EFE/WIN MCNAMEE / POOL

On je priznao da je ofanziva išla sporije nego što se očekivalo.

„Još se vode teške borbe. Ukrajinci se i dalje gaze sa stalnim napretkom“, dodao je.

General Mili je rekao da je prerano reći da li je kontraofanziva propala, ali je rekao da Ukrajina „napreduje veoma stabilnim tempom kroz ruske linije fronta“.

„Još uvek je preostalo razumno vreme, verovatno oko 30 do 45 dana za borbu, tako da Ukrajinci nisu gotovi. Postoje bitke koje nisu završene… oni nisu završili borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu“, dodao je.

Kontraofanziva Kijeva, koja je pokrenuta u leto i ima za cilj oslobađanje teritorije koju je okupirala Rusija, do sada je zabeležila relativno male uspehe.

Bahmut Rusija Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/Stringer

Ali, ukrajinski generali tvrde da su probili zastrašujuću prvu liniju odbrane Rusije na jugu, inače poznatu kao Surovikinova linija.

„Rekao sam na samom početku ovog rata da će ovo biti dugo, sporo, teško i sa velikim brojem žrtava, a to je upravo ono što jeste“, rekao je general Mili.

U istom intervjuu, admiral Toni Radakin, načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da „Ukrajina pobeđuje, a Rusija gubi“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To je zato što je cilj Rusije bio da potčini Ukrajinu i da je stavi pod rusku kontrolu. To se nije desilo i nikada se neće desiti, i zato Ukrajina pobeđuje“, rekao je on.

On je dodao da Ukrajina napreduje, nakon što je povratila 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela.

Napredak Ukrajine zavisi i od toga da međunarodna zajednica „primenjuje ekonomski i diplomatski pritisak, a Rusija pati zbog toga“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare