Stanovnici grada Menindija u australijskoj državi Novi Južni Vels otkrili su jutros da je u lokalnoj reci došlo do pomora ribljeg fonda i da su od juče ujutru uništeni milioni riba.

Lokalne vlasti saopštile su da je pomor ribe rezultat toplotnog talasa koji je u toku u Australiji i koji je pogodio i živi svet u lokalnoj reci Darling-Baka, piše Jutarnji list.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Meštani kažu da je ovo najveći pomor ribe ikada u ovoj reci, iako se slična katastrofa sa masovnim pomorom ribe u ovoj reci dogodio pre samo tri godine.

„Smrad je nesnosan! Možete samo zamisliti da ostavite ribu da trune u kuhinji, sa zatvorenim vratima i bez klima uređaja. Mi ih imamo na milione“, požalio se jedan od žitelja.

Deljenje za primarnu industriju Novog Južnog Velsa (DPI) saopštilo je da je toplotni talas stavio eko sistem „pod dodatni stres“.

Pročitajte još:

Zbog klimatskih promena, koje je izazvao čove,k toplotni talasi su postali češci, intenzivniji i duže traju.

Otkako je počela industrijska era planeta se već zagrejala za oko 1,1 stepen Celzijusa, a temperature ce nastaviti da rastu osim osim ako vlade širom sveta ne postignu značajno smanjenje emisija štetnih gasova.

BONUS VIDEO Šta je budućnost skijanja u doba klimatskih promena?