Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da rat u Ukrajini nije mađarski problem ne smiruju se strasti na relaciji između Budimpešte i pojedinih evropskih zvaničnika. Među onima koji su reagovali na Orbanove izjave bio je i šef slovačke diplomatije Rastislav Kačer, koji je na Fejsbuku kritikovao Orbana i poručio mu da su mu stavovi "moralno neprihvatljivi".

„Preko vikenda karpatski prorok je rekao da ovo nije naš rat. To je ‘samo vojni sukob dve slovenske države’. Trebamo ih ostaviti na miru, izolovane. Zapravo, neka Rusi brzo pobiju Ukrajince. Neka ne brinu. Kako odvratno. Kako jadno. Kako nehrišćanski“, napisao je Kačer.

Orbana je opisao kao karpatskog saveznika ruskih agresora, prenosi Index.hr.

„U jednom pogledu se slažem s njim. Isporuke oružja Ukrajini produbljuju sukob i odlažu mir. Najveći dobavljač oružja Ukrajini je Rusija. Već godinu dana otvoreno napada Ukrajinu i baca joj oružje. Onog trenutka kada Rusi prestanu isporučivati oružje i spakuju se kući, biće mir“, napisao je šef slovačke diplomatije. Na kraju je rekao da ima poruku za sve ruske saradnike te je upotrebio psovku na ruskom jeziku.

„Mi smo deo razvijenog sveta, ne želim da radimo kao Orban. To bi bila naša propast. Za Putinove saradnike, a posebno za one u Karpatskom bazenu, za sve one koji žele mir po cenu uništenja Ukrajine imam samo jednu poruku. Jeb*te se“, poručio je šef diplomatije.

Njegova reakcija naišla je i na odgovor Mađara, a među onima koji su se oglasili bio je i šef Odbora za spoljne poslove i suosnivač vladajuće stranke Fidesz Zsolt Nemeth, koji je savetovao slovačkom ministru da poseti psihijatra.

„Moram reći da sam jako zabrinut za njegovo mentalno zdravlje. Savetovao bih mu da hitno poseti psihijatra“, rekao je Nemeth.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar