Slovačka bolnica u kojoj se nalazi premijer Robert Fico Foto:Tanjug/AP Photo/Denes Erdos/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Atentat na premijera Roberta Fica pokrenuo je brojna pitanja o budućnosti Slovačke, ali i medija u toj zemlji. Građani su sada, sasvim opravdano i očekivano, uplašeni zbog eksplozije nasilja. Članovi Ficove vlade i stranke Smer gotovo su odmah nakon atentata optužili medije da su doprineli povećanju tenzija, i to negativnim tekstovima o premijeru. Građani Slovačke se, stoga, pitaju šta ih čeka u narednim mesecima, a novinari strahuju da će doći do veće polarizacije, ali i zatvaranja nezavisnih medija.

U satima koji su usledili nakon što je Fico upucan u sredu, nekoliko visokopozicioniranih političara iz vladajuće koalicije okrivilo je nezavisne medije i opoziciju za „incident“.

Foto: TANJUG/Radovan Stoklasa/TASR via AP

Traženje krivca

„Za ovo ste vi krivi“, rekao je opozicionim političarima Ljuboš Blaha, potpredsednik parlamenta iz vladajuće stranke Smer, pre nego što je okrivio i medije.

„Zbog vas liberalnih medija, četvorostruki premijer Robert Fico, najznačajniji državnik u modernoj istoriji Slovačke, trenutno se bori za život“, rekao je on.

Andrej Danko, lider Slovačke nacionalne stranke (SNS), koja čini deo vladajuće koalicije, takođe je okrivio medije i opoziciju, a ministri vlade su više puta kritikovali izveštavanje novinara na konferenciji za medije u četvrtak.

Sloboda medija bila je predmet opsežne diskusije u Slovačkoj tokom proteklih nedelja, dok je Ficova vlada iznela kontroverzni predlog za „zamenu“ javnog emitera RTVS.

Novinari su strahovali da premijer, koji se našao na udaru kritika zbog napada na nezavisne medije i ukidanja kancelarije specijalnog tužioca, radi na podrivanju slobode medija.

Foto: TANJUG/Jan Kroslak/TASR via AP

Novinari i građani strahuju

Urednici u vodećim slovačkim publikacijama takođe su za „Gardijan“ rekli da su zabrinuti zbog onoga što će uslediti nakon atentata na Fica.

„Volela bih da mislim da će se političari ponašati odgovorno i smiriti tenzije, ali na osnovu prvih javnih izjava nekih predstavnika vladajuće stranke Smer, brinem se da će oni nastaviti da polarizuju društvo. Neki od njih već okrivljuju medije i njihovo kritičko izveštavanje, kao i proteste opozicije, što je veoma opasan put. Posledice atentata mogle bi doneti brutalne mere protiv medija, civilnog društva i opozicionih partija, što bi bilo suprotno od očekivanog od političke elite u ovom trenutku“, rekla je glavna urednica lista „Sme“ Beata Balogova.

Peter Bardi, glavni urednik sajta „Aktualiti“, smatra je situacija sada većinski zavisi od vodećih političara.

„Oni su jedini koji imaju priliku da priguše emocije u zemlji, da prilagode svoj rečnik, svoj odnos prema javnim poslovima, prema političkoj borbi, prema medijima. Mislim da smo na raskrsnici, slično kao što je bilo posle ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, i odlučujemo kojim putem da krenemo. Nadam se da ovo neće biti još jedan napad na demokratske principe države i na slobode njenih građana. Slovačka treba da smiri situaciju, a ne da izaziva dalju eskalaciju“, rekao je Bardi, koji je bio Kucijakov urednik.

Konferencija za novinare povodom ranjavanja Roberta Fica Foto: Printscreen/Facebook/Robert Fico

Upitan da li očekuje da će se situacija za nezavisne medije kao što je „Aktualiti pogoršati“, rekao je: „Sasvim je moguće“.

Upitana o posledicama atentata na Fica, Katarina Rot Nevejalova, članica Evropskog parlamenta koja predstavlja stranku Smer, rekla je da se „ljudi okupljaju širom zemlje da se mole i šalju pozitivne misli ka Ficu“.

„Ono što vidimo je totalni šok opšte javnosti i apsolutno odbijanje ovog užasnog atentata. Nadam se da nas je ovaj pokušaj ubistva premijera naučio da svi političari moraju da budu odgovorniji u svojim govorima, aktivnostima i ne mogu zahtevati oštre reakcije“, istakla je ona.

ilustracija Foto:shutterstock Birdlandia SK ; KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Pojedini zapadni mediji kontaktirali su članove Vlade Slovačke zbog izjava na konferenciji za medije, ali oni ovog puta nisu želeli da komentarišu svoje reči. U međuvremenu, analitičari upozoravaju da je veća eskalacija i te kako moguća.

„Velika opasnost leži u tome što ja mislim da će ovo nastaviti da eskalira“, rekao je Mihal Ovadek, predavač na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Stručnjaci su, međutim, istakli da su i odlazeća predsednica Zuzana Čaputova, i novoizabrani predsednik Peter Pelegrini, pozvali na smirenost. Evidentno je, pak, da postoje različiti stavovi unutar vladajuće koalicije, što otvara pitanje kojim putem će Vlada Slovačke sada krenuti.

„Da li će udvostručiti retoriku mržnje, ili će se zapravo povući od toga. To je veliko pitanje za vladu“, kaže Ovadek.

ilustracija Foito:AP Photo/Geert Vanden Wijngaert; shutterstock Birdlandia SK

Premijer ponovo operisan

Fico je u petak ponovo operisan, a njegovo stanje i dalje je ozbiljno, izjavio je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak na konferenciji za medije.

„Fico je ponovo danas operisan. Njegovo stanje i dalje je ozbiljno, ali je premijer pri svesti. Slovačka vlada funkcioniše normalno“, rekao je Kalinjak.

Direktorka univerzitetske bolnice Ruzvelt u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je Fico i dalje na odeljenju intenzivne nege, dodajući da su doktori uklonili mrtvo tkivo. Iz slovačke vlade je takođe saopšteno da su se posle atentata na Fica u medijima pojavile mnoge netačne i pogrešne informacije, čak i nakon konferencije za novinare članova vlade i snaga bezbednosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

„S tim u vezi, kancelarija vlade ponovo je zatražila od medija, političara i javnosti da svoje mišljenje zasnivaju na zvanično saopštenim informacijama i da proveravaju činjenice“, navodi se u vladinom saopštenju.

Novoizabrani slovački predsednik Peter Pelegrini izjavio je ranije da će se lekarski konzilijum bolnice Ruzvelt sastati najverovatnije u ponedeljak, kad bi trebalo da odluči o daljem postupanju i lečenju premijera. Pelegrini je u četvrtak posetio Fica.

Istakao je da su pred premijerom kritični sati i dani i da će ga, ako dozvole lekari, posetiti ponovo. Fico je zadobio teške povrede kada je na njega u sredu, posle sednice vlade u gradu Handlova, 71-godišnji pisac Juraj Cintula iz neposredne blizine ispalio nekoliko hitaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare