Oluja "Danijel" danima razara Grčku, nanosi ogromnu materijalnu štetu i odnosi živote ljudi. Kako je katastrofalno vremene pogodilo Grčku usred sezone sa bujicama se suočio i veliki broj srpskih turista, uključujući 11 državljana Srbije koji će danas biti evakuisani iz Volosa, najteže pogođenog regiona u Grčkoj. U Skijatosu, koji je takođe pretrpeo ogromne posledice, živi Slavica Teofilović, koja je za TV Nova kako su izgledali prvi trenuci apokalipse i kako situacija izgleda danas.

Teofilović, živi i radi u Grčkoj kao turistički vodič, a zadužena je za Pirionu i Skijatos. Kako kaže, situacija se sada polako vraća u normalu.

Grčka Atina poplave Foto:Christos Bonis / Eurokinissi / imago stock&people / Profimedia

„Oluja je stvarno izazvala velike bujice koje su sa brda sišle prema moru. Međutim, situacija se popravlja, i ako ne znate šta se desilo, mislite da je sve normalno. Restorani su otvoreni, ulice su očišćene. Ima par prodavnica koje su zatvorene, ali i u njima se šteta već sanira. Što je najvažnije, svi imaju struju i vodu“, navela je Teofilović.

Dodala je da turisti iz Srbije ne treba da se plaše, ali da postoje oblasti u kojima je njihova evakuacija otežana.

Grčka poplave Foto:EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS

„Na severu Peliona postoje problemi sa evakuacijom, putevi su bukvalno blokirani. Ipak, situacija se popravlja, ali poteškoće predstavlja i to što brodovi otežano saobraćaju zbog jakog vetra“, kazala je Teofilović.

„Voda je došla do prozora kola“

Inače, Teofilović je prvog dana poplava morala da ode do aerodroma po svoje turiste, i tada proživela pravi pakao.

„Voda mi je došla do vrata od kola , osobi koja je vozila ispred mene do prozora“, ispričala je ona.

Pakao su tog dana proživeli i pristigli turisti.

Pročitajte još:

„Njihov avion kružio je sat vremena iznad Skijatosa. Izgledalo je kao da je pukla brana, voda je nosila sve pred sobom“, navela je Teofilović.

Podsetimo, počela je organizacija evakuacije srpskih turista iz mesta Platanjas ka Volosu, pošto su ostali blokirani zbog velikog nevremena i poplava u Grčkoj.

Koordinisanim aktivnostima turističkih agencija iz Srbije sa svojim lokalnim partnerima u Grčkoj i lokalnim vlastima, u toku je organizacija evakuacije srpskih turista iz mesta Platanjas ka Volosu.

U Platanjasu je 11 državljana Srbije koji će brodom biti prevezeni do Volosa, odakle će se autobusom prevoziti do Srbije.

BONUS VIDEO Poplave u Sloveniji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar