Foto: Tanjug/ AP /Michel Spingler

Optužbe za silovanje protiv novoimenovanog ministra u Francuskoj poremetile su početak drugog mandata francuskog predsednika Emanuela Makrona. Dve žene su optužile ministra Damijena Abada, ministra za solidarnost i invalide da ih je silovao 2010. i 2011. godine, navodi Mediapart, francuski istraživački list koji je prošle nedelje objavio poduži članak o optužbama, ne navodeći imena žena koje su optuže iznele. Abad (42) je negirao optužbe. 

„Nikada u životu nisam silovao ženu“

„Nikada u životu nisam silovao ženu“, rekao je Abad novinarima u ponedeljak.

„Da li nevin čovek treba podnese ostavku? Ja ne mislim tako“, rekao je.

Abad koji ima artroripozu, urođeno stanje koje ograničava njegovu sposobnost da pomera zglobove, rekao je da su dela za koje je optužen neverovatna, jer nije bio fizički sposoban da ih izvrši i da nije mogao da ima seks sa nekim bez njegove „pune i potpune saglasnosti“.

Foto: Tanjug/ AP /Michel Spingler

Kako piše Mediapart, jedna od žena je rekla da je nakon dobrovoljnog sastanka odbio da prestane kada je ona tražila, dok je druga rekla da se onesvestila nakon što je popila piće sa njim i da se probudila u hotelskoj sobi sa bolovima u telu.

Vlada je saopštila da nije bila upoznata sa navodima pre članka u Mediapartu, iako je grupa za zastupanje rekla da je prijavila slučajeve političkim partijama kojima je Abad pripadao – Republika u pokretu i Republikanci. Optužbe su zasenile prvi sastanak novoimenovanog kabineta Francuske, postavljajući pitanja da li su ignorisana upozorenja o Abadu.

Makron na udaru

Ove optužbe su dovele do optužbi protiv francuskog predsednika Emanuela Makrona od strane feministričkih grupa koje ga optužuju da nije održao svoj zavet da zločine nad ženama učini jednim od svojih glavnih prioriteta.

Foto: Tanjug/ AP /Michel Spingler

Olivija Gregoar, nova portparolka vlade, suočila se sa gomilom pitanja o Abadu tokom svoje prve konferencije za štampu. Ona je rekla da je Elizabet Born, Makronova nova premijerka, razgovarala sa Abadom tokom vikenda, da vlada ima politiku nulte tolerancije prema seksualnim prestupnicima i da je nasilje nad ženama u „središtu stvari njihovih prioriteta“.

Dvojica Makronovih najviših ministara – Gerald Darmanin i Erik Dupond-Moreti – već su izazvali gnev feminističkih grupa kada su imenovani 2020. godine. Obojica su ponovo imenovana prošle nedelje. Ministar Dupond-Moreti optužen je za bezosećajne seksističke izjave dok se ministar Darmanin suočio sa optužbama za silovanje.

Šta su žene rekle o napadu?

Mediapart nije naveo imena žena koje su iznele optužbe. Jedna od njih ima 35 godina i bila je politiki aktivista. Rekla je da je upoznala Abada na mitingu 2009. godine i da je nekoliko meseci redovno komunicirao sa njom, uporno joj šaljući poruke. Rekla je da je odbijala njegova udvaranja, ali da su se na kraju sreli 2011. godine. Prvo su imali dobrovoljni seks, ali kada je od njega tražila da prestane, on je odbio.

Foto: Tanjug/ AP /Michel Spingler

Rekla je da prvi put razgovarala sa policijom 2012. godine, ali da je slučaj odbačen nakon što je oklevala da podnese tužbu. Ona je potom uložila zvaničnu žalbu 2017. godine, ali je istraga zatvorena manje od godinu dana kasnije.

Druga žena ima 41 godnu i rekla je da je Abada upoznala na venčanju u severnoj Francuskoj i da je ostala u kontaku sa njim iz profesionalnih razloga. Godine 2010. pozvao ju je na piće i večeru u Pariz. Ona je rekla da joj je ponudio čašu šampanjca i da se ona onesvestila nakon što ju je popila.

Kasnije se probudila u obližnjoj hotelskoj sobi, u „stanju šoka i gađenja“, osećajući vrtoglavicu i bolove u telu, navodi Mediapart. Brzo je otišla i ispričala je bliskim ljudima svoje iskustvo, ali nije prijavila policiji slučaj.

Foto: Tanjug/ AP /Michel Spingler

Kada je pre nekoliko nedelja videla novinske izveštaje da se očekuje da će se Abad pridružiti novoj vladi, odlučila je da piše o svom iskustvu u pismu Opservatoriji za seksualno i seksističko nasilje u političkoj grupi osnovanoj u februaru.

PROČITAJTE JOŠ:

Znalo se kako se ponaša prema ženama?

Abad je priznao da je imao sporazumni odnos sa jednom od žena, ali je druge navode negirao. Pojedini izveštaji sugerišu da je među članovima partije Republikanci bila javna tajna da je Abad ima reputaciju da se neprikladno ponaša prema ženama oko sebe.

Aurelien Pradie, generalni sekretar Republikanaca, rekao je da je Abad imao čudan odnos prema ženama i da je nekoliko stranačkih zvaničnika bilo svesno žalbe iz 2017. godine, ali da ništa nisu preduzeli.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar