Kineski predsednik Si Đinping priredio je neobično raskošnu dobrodošlicu francuskom predsedniku Emanuelu Makronu tokom državne posetu, što su neki analitičari ocenili kao pokazatelj namere Pekinga da pridobije ključne saveznike unutar Europske unije za suprotstavljanje Sjedinjenim Američkim Državama.

Dvojica lidera danas su posetila južnu Kinu, gde bi Makron trebao da pije kineski čaj sa Sijem u bivšoj rezidenciji njegovog oca u Guangzhu, glavnom gradu razvijene provincije Guangdong, piše Index.

Redak potez predsednika Sija

Si to retko čini s gostujućim liderima. Diplomate smatraju da to naglašava važnost koju Peking pridaje odnosu sa ključnom članicom EU, dok traži podršku protiv, kako je rekao Si, američkog „svestranog obuzdavanja, okruživanja i potiskivanja“.

Foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia, Raphael Lafargue-pool / Sipa Press / Profimedia

„Sve kineske spoljnopolitičke ofanzive u pozadini imaju odnos SAD-a i Kine. Saradnja s bilo kojom zemljom, posebno srednjim ili velikim silama poput Francuske, nešto je što će oni pokušati da učine kako bi se suprotstavili SAD-u“, rekao je Zao Suiseng, profesor kineskih studija i spoljne politike na Univerzitetu u Denveru.

Glavni cilj je sprečiti čvršće veze Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama

Noa Barkin, analitičar iz grupe „Rhodium“, rekao je da je glavni cilj Kine da spreči zbližavanje Evrope sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Jacques Witt, Pool via AP

„U tom smislu Makron je možda najvažniji partner Pekinga u Evropi“, rekao je. Diplomate smatraju da je Makron jedan od važnih pokretača ključnih političkih stvari u Europskoj uniji.

Makron je doputovao u Kinu sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Oboje su vršili pritisak na Kinu zbog Ukrajine, ali nisu uspeli da izvuku nikakvu javnu promenu Sijevih stavova.

Foto: Jacques Witt, Pool via AP

Skroman doček za Fon der Lajen

Ipak, Makronov doček je „tretman na crvenom tepihu“. Fon der Lajen, koja je Kinu opisala kao „represivnu“ pre svog putovanja, u Pekingu je bila usamljena ličnost – skromno je dočekana na aerodromu i nije bila pozvana na neke državne događaje sa Sijem i Makronom.

„Svima je jasno da je – biti strateški podanik Vašingtona slepa ulica. Učiniti kinesko-francuski odnos mostom za kinesko-evropsku saradnju korisno je za obe strane i za svet“, objavljeno je u četvrtak u uvodu prokineskih novina „Global Times“.

„Laskanje“

Žan-Pjer Rafarin, bivši francuski premijer koji je često putovao u Kinu, rekao je za Rojters da „Sijev šarm ima efekta“.

„Nije li diplomatija, ovako ili onako, pomalo laskanje. Toga uvek ima u međunarodnim odnosima. Svaka strana na to igra“, rekao je.

Foto: Jacques Witt, Pool via AP

U Vašingtonu se na kineski diplomatski odnos s Francuskom gleda sa skepsom.

Bez obzira na Ukrajinu, Kina bi uživala u prestrojavanju, koje bi je ekonomski približilo Evropi dok se odnosi sa SAD-om pogoršavaju, ali takva promena sada nije verovatna, rekli su izvori koji su upoznati s razmišljanjem američke Vlade.

„Čekaj i vidi“

Prema neimenovanim izvorima, kada je reč o evropskom angažmanu s Pekingom po pitanju Ukrajine, Vašington je zauzeo stav „čekaj i vidi“.

Foto: Jacques Witt, Pool via AP

Makron je juče pozvao Peking da razgovara s Rusijom o ratu u Ukrajini, dok je Fon der Lajen rekla da je Si spreman da razgovara s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Međutim, Si nije spomenuo potencijalni razgovor sa Zelenskim u kineskim službenim saopštenjima nakon sastanaka. Analitičar Barkin ocenio je da Makron nije dobio puno od putovanja u Kinu.

„Makron je verovao da može da šarmira Sija“

„Činilo se da je Makron verovao kako može da šarmira Sija da promeni svoj pristup (ukrajinskom) ratu“, rekao je.,

Emanuel Makron Foto:Tanjug/AP Photo/J.M Fernandez

„Dao je Siju niz poklona – osudio je odvajanje kao zamku, poveo je sa sobom veliku poslovnu delegaciju i nanovo je potvrdio podršku strateškoj autonomiji – a zauzvrat nije dobio ništa“, rekao je.

Kina je povećala svoju diplomatsku potrošnju za 12.2 odsto ove godine, a visoki zvaničnici iz Singapura, Malezije, Španije i Japana skoro su je posetili. Kina je u martu pomogla u neočekivanom popuštanju napetosti između Saudijske Arabije i Irana, a Peking se predstavio kao bliskoistočni pomiritelj, motivisan težnjom da oblikuje svet.

Pročitajte još:

„Kina i Evropa i dalje mogu da budu partneri“

Angažman Kine i EU nastaviće se idućih nedelja. Peking će posetiti šef evropske diplomatije Džozef Borelj i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

„Kina i Evropa i dalje mogu da budu partneri, umesto suparnici i konkurenti“, rekao je Vang Jivi, direktor Centra za evropske studije na Univerzitetu Renmin u Pekingu.

BONUS VIDEO Život Emanuela Makrona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar