Travis King Foto: Društvene mreže

Severna Koreja je u sredu prvi put javno potvrdila da je američki vojnik Trevis King je prešao na njenu teritoriju.

U saopštenju državne Korejske centralne novinske agencije (KCNA) navodi se da je King izrazio „svoju spremnost da traži izbeglički status“ u Severnoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji. Takođe se tvrdi da je King priznao da je odlučio da uđe u Severnu Koreju jer je „gajio loš osećaj protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci“.

King je prešao vojnu liniju razgraničenja od Južne Koreje do Severne Koreje u julu tokom obilaska Zajedničke bezbednosne zone unutar demilitarizovane zone (DMZ). King, mlađi vojnik dodeljen američkim snagama u Koreji, suočio se sa optužbama za napad u Južnoj Koreji i trebalo je da se vrati u Fort Blis u Teksasu i da bude uklonjen iz vojske samo dan pre nego što je prešao u Severnu Koreju, preneo je CNN.

KCNA je dodao da je priznao „ilegalni“ upad na teritoriju Severne Koreje, a kako se navodi, istraga je istraga u toku.

Zvaničnik američke odbrane rekao je da Sjedinjene Države ne mogu da potvrde Kingove navodne komentare, ali da je fokus napora Ministarstva odbrane da se osigura njegov bezbedan povratak.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prioritet odeljenja je da ga vratimo kući i da radimo kroz sve dostupne kanale da bismo postigli taj ishod“, rekao je zvaničnik.

Kingova majka, Klodin Gejts, apelovala je na Pjongjang da se prema njenom sinu ophodi „humano“ i rekla da bi „bila zahvalna za njegov telefonski poziv“, rekao je portparol porodice Džonatan Frenks.

BONUS VIDEO Bajden na NATO samitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar