Foto: Twitter

Ukrajina je obećala da će pronaći ruske vojnike koji su ubili nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika, nakon što su se na internetu pojavili video snimci.

„Pronaći ćemo ubice“, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u ponedeljak kasno.

Na snimku se vidi kako ukrajinski vojnik puši cigaretu u rovu. Kaže „Slava Ukrajini!“ pre nego što je na njega pucano iz automatskog oružja.

Pozivajući se na preliminarne informacije, ukrajinska vojska je imenovala vojnika Timofija Šadura.

30. odvojena mehanizovana brigada saopštila je da je poslednji put viđen 3. februara u blizini istočnog grada Bakhmuta – poprišta žestokih borbi poslednjih meseci.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

„Trenutno se telo našeg vojnika nalazi na privremeno okupiranoj teritoriji“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da bi identifikacija mogla biti završena nakon što telo bude vraćeno.

Pre nego što je vojnik imenovan, Šadurina sestra rekla je za BBC: „Moj brat bi sigurno bio sposoban da se tako suprotstavi Rusima. On nikada u životu nije krio istinu i sigurno to ne bi učinio pred neprijateljem“.

Međutim, postoji izvesna sumnja u identitet vojnika, a jedan poznati ukrajinski novinar ga je nazvao drugim imenom.

Na snimku se čuje kako jedan od ubica – za kojeg se veruje da je ruski vojnik – govori „umri“ i koristi psovku nakon što je ratni zarobljenik (POV) ubijen.

Navodni ubica ili ubice – koji se ne vide na snimku – nisu identifikovani.

BBC nije proverio gde i kada je snimak napravljen, niti kako je vojnik uhvaćen. Prvi put se pojavio na društvenim mrežama u ponedeljak.

Rusija nije javno komentarisala incident.

Foto:profimedia.rs

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine rekao je: „Ubijanje nenaoružanog zatvorenika je cinično i drsko nepoštovanje normi međunarodnog humanitarnog prava i običaja ratovanja. To rade bezvredne ubice, a ne ratnici. Ruski okupatori su još jednom pokazali da je njihov glavni cilj u Ukrajini brutalno istrebljenje Ukrajinaca“.

Kijev i njegovi zapadni saveznici optužili su ruske trupe za masovne ratne zločine otkako je predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. Rusija poriče te optužbe.

U svom video obraćanju, predsednik Zelenski je rekao da su „okupatori“ ubili „ratnika koji im je hrabro rekao u lice: „Slava Ukrajini“!

„Želim da svi zajedno, jedinstveno, odgovorimo na njegove reči: „Slava heroju! Slava herojima! Slava Ukrajini!“

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Zelenski je mislio na borbeni poklič u ukrajinskoj vojsci koji je postao popularan među milionima Ukrajinaca.

U međuvremenu, ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Tviteru da je snimak „još jedan dokaz da je ovaj rat genocidan”, pozivajući na „neposrednu istragu” Međunarodnog krivičnog suda.

Ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinec optužio je ruske trupe da su počinile ratne zločine kršenjem Ženevskih konvencija o tretmanu zarobljenika.

A ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin rekao je da je krivična istraga već otvorena.

Ukrajina je ranije optužila ruske trupe za mučenje, silovanje i ubijanje ukrajinskih ratnih zarobljenika.

BONUS VIDEO: Milić: Bajdenova poseta Ukrajini – poruka Rusiji da Putin nije u Kijevu, tu je Bajden koji šeta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar