Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

U vazdušnom napadu na glavni grad Ukrajine u četvrtak rano ujutro tri su osobe poginule, među kojima je i dvoje dece, objavili su gradonačelnik Vitalij Kličko i vojne vlasti.

„Tri osobe su poginule, a četiri su ranjene u Desnjanskom okrugu. Među poginulima u Desnjanskom okrugu je dvoje dece“, objavila je gradska vojna uprava Kijeva na Telegramu.

Jedno od ubijene dece imalo je između 5 i 6 godina, dok je drugo imalo 12 ili 13 godina, navedeno je u objavi. Na fotografijama koje su objavilee vojne vlasti vide se spasilački timovi koji pomažu ljudima, kao i oštećene zgrade.

Broj žrtava potvrdio je i gradonačenik Kijeva Vitalij Kličko.

„Prema prvim informacijama dobijenim od spasilačkih ekipa, troje mrtvih, među kojima dvoje dece“, objavio je Kličko na Telegramu koji je kasnije naveo da se u gradu dogodila „serija eksplozija“ i da su spasioci na licu mesta i da pomažu u gašenju požara.

Pročitajte još:

Prema njegovim podacima, povređeno je 14 osoba, od kojih je devet prebačeno u bolnicu.

Rusija: Ukrajina granatirala farmu, pet mrtvih

U međuvremenu, zvaničnici koje podržava Rusija u okupiranom delu ukrajinskog istočnog regiona Luganska saopštili su da je pet osoba ubijeno, a 19 povređeno u ukrajinskom granatiranju jedne farme živine.

U četvrtak ujutro, guverner zapadnoruske oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je da su najmanje dve osobe povređene u napadu na grad Šebekino za koji je okrivio ukrajinske trupe.

„Noć je ponovo napeta za Šebekino. Ukrajinske trupe su granatirale grad sat vremena“, napisao je Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

I tokom noći čule su se eksplozije u Belgorodu.

17 napada na Kijev za mesec dana

Napad koji se noćas dogodio, četvrti je ove nedelje. Samo tokom ove nedelje, na ukrajinski glavni grad ispaljeno je nekoliko ruskih raketa, a u ponedeljak građani Kijeva morali su da potraže sklonište zbog neuobičajenog napada tokom dana.

Ukupno, Rusija je izvela 17 napada na Kijev tokom maja, od kojih je većina bila noću, sa izuzetkom jednog koji se dogodio tokom dana. Poslednjih nedelja Rusija je koristila bespilotne dronove kamikaze, kao i niz krstarećih i balističkih projektila za napad na ciljeve u Ukrajini.

Analitičari veruju da učestalim napadima, posebno na Kijev, Moskva pokušava da iscrpi i ošteti ukrajinsku protivvazdušnu odbranu uoči dugo očekivane kontraofanzive koju ukrajinska vlada planira mesecima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar