Foto: Amir Cohen / UPI / Profimedia; GALI TIBBON / AFP / Profimedia; Bas Czerwinski / AFP / Profimedia; Shutterstock

Bivši šef Mosada Josi Koen navodno je pretio nekadašnjoj glavnoj tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS), tokom niza tajnih sastanaka na kojima je pokušao da je izvrši pritisak na tužiteljku da odustane od istrage o ratnim zločinima Izraela, otkriva britanski "Gardijan".

Otkrića o Koenovoj operaciji deo su istrage „Gardijana„, „+972 Magazina“ i izdanja na hebrejskom jeziku „Local Call“, koja je obelodanila kako je više izraelskih obaveštajnih agencija vodilo tajni „rat“ protiv MKS.

Operacija Tel Aviva

Tajni kontakti Josija Koena sa tadašnjom glavnom tužiteljkom MKS Fatou Bensoudom odvijali su se u godinama koje su prethodile njenoj odluci da otvori zvaničnu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti na palestinskim teritorijama.

Josi Koen Foto: GALI TIBBON / AFP / Profimedia

Ta istraga, pokrenuta 2021. godine, kulminirala je prošle nedelje kada je naslednik Bensoude Karim Kan objavio da traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog ratnih zločina.

Odluka tužioca da podnese zahtev pretpretresnom veću MKS za izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta, zajedno sa trojicom lidera Hamasa, ishod je kog se izraelski vojni i politički establišment dugo plašio.

Koenovo lično učešće u operaciji protiv MKS dogodilo se kada je bio direktor Mosada. Njegove aktivnosti su odobrene na visokom nivou i opravdane na osnovu toga što je sud pretio krivičnim gonjenjem vojnog osoblja, rekao je za „Gardijan“ visoki izraelski zvaničnik.

Drugi izraelski izvor informisan o operaciji protiv Bensoude rekao je da je cilj Mosada bio da kompromituje tužiteljku ili da je angažuje kao nekoga ko će sarađivati sa Izraelom.

Treći izvor upoznat sa operacijom rekao je da je Koen delovao kao Netanjahuov „nezvanični glasnik”.

Koen, koji je u to vreme bio jedan od najbližih Netanjahuovih saveznika i koji se pojavljuje kao politička snaga u Izraelu, lično je predvodio učešće Mosada u skoro decenijskoj kampanji protiv MKS.

Foto: EPA/MARTIJN BEEKMAN

Četiri izvora su potvrdila da je Bensouda obavestila malu grupu visokih zvaničnika MKS o Koenovim pokušajima da je utiče na nju, usred zabrinutosti zbog sve upornije i preteće prirode njegovog ponašanja.

Izvori su naveli da je Bensouda otkrila da je Koen u nekoliko navrata vršio pritisak na nju da ne nastavi krivičnu istragu o Izraelu.

Prema izjavama koje su podeljene sa zvaničnicima MKS, on joj je navodno rekao: „Trebalo bi da nam pomognete, a nama dozvolite da se brinemo o vama. Ne želite da ulazite u stvari koje bi mogle da ugroze vašu bezbednost ili bezbednost vaše porodice“.

Jedna osoba upoznata sa Koenovim aktivnostima rekla je da je koristio „preteću taktiku“ protiv Bensoude. Njegovo ponašanje su uporedili sa „uhođenjem“.

Mosad se takođe veoma zainteresovao za članove porodice Bensoude i dobio transkripte tajnih snimaka njenog supruga. Izraelski zvaničnici su potom pokušali da iskoriste materijal da diskredituju tužiteljku.

Portparol kabineta izraelskog premijera je odgovorio „Gardijanu“ na pitanja o ovom slučaju, navodeći da imaju za cilj da naškode državi Izrael.

Fatou Bensouda Foto: PETER DEJONG / AFP / Profimedia

„Pitanja koja su nam prosleđena su prepuna mnogih lažnih i neosnovanih optužbi koje imaju za cilj da naškode državi Izrael“.

Koen nije odgovorio na zahtev za komentar, a Bensouda je odbila da komentariše.

Saveznik iz Konga

U naporima Mosada da utiče na Bensoudu, Izrael je dobio podršku od neočekivanog saveznika – Džozefa Kabile, bivšeg predsednika Demokratske Republike Kongo, koji je igrao sporednu ulogu u zaveri.

Prema pravnim stručnjacima i bivšim zvaničnicima MKS, pokušaji Mosada da zapreti ili izvrši pritisak na Bensoudu mogli bi da dovedu do prekršaja protiv sprovođenja pravde prema članu 70 Rimskog statuta, ugovora kojim je uspostavljen sud.

Portparol MKS nije želeo da kaže da li je aktuelni glavni tužilac Karim Kan pregledao otkrića svoje prethodnice o njenim kontaktima sa Koenom, ali je rekao da se Kan nikada nije sastao, niti razgovarao sa šefom Mosada.

Iako je portparol odbio da komentariše konkretne navode, oni su rekli da je Kanova kancelarija dobila „nekoliko oblika pretnji i komunikacija koje bi se mogle posmatrati kao pokušaji da se neopravdano utiče na njene aktivnosti“.

Kanova odluka da traži naloge za hapšenje Netanjahua i Galanta prošle nedelje predstavlja prvi put da je sud preduzeo mere protiv lidera zemlje blisko povezane sa SAD i Evropom. Njihovi navodni zločini, koji uključuju usmeravanje napada na civile i korišćenje gladi kao metode ratovanja, odnose se na osmomesečni rat u Gazi.

Fatou Bensouda Foto: Bas Czerwinski / AFP / Profimedia

Početak gneva

Slučaj MKS, međutim, datira iz 2015. godine, kada je Bensouda odlučila da otvori preliminarno ispitivanje situacije na teritorijama koje MKS priznaje kao državu Palestinu – Pojasu Gaze i Zapadnoj obali. Njena istraga je imala zadatak da napravi početnu procenu navoda o zločinima od strane pojedinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Bensoudina odluka izazvala je gnev Izraela, koji se plašio da bi građani mogli biti krivično gonjeni zbog učešća u operacijama na palestinskim teritorijama. Izrael je dugo bio otvoren po pitanju svog protivljenja MKS, odbijajući da prizna njegov autoritet. Izraelski ministri su intenzivirali svoje napade na sud i čak su obećali da će pokušati da ga rasture.

Ubrzo nakon početka preliminarnog ispitivanja, Bensouda i njeni viši tužioci počeli su da dobijaju upozorenja da se izraelska obaveštajna služba veoma interesuje za njihov rad.

Prema dva izvora, čak su postojale sumnje među visokim zvaničnicima MKS da je Izrael pronašao izvore u kancelariji tužioca.

Benjamin Netanjahu Foto:Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Kao dugogodišnji špijun, Koen uživa reputaciju u izraelskoj obaveštajnoj zajednici i posmatran je kao čovek koji je efikasan regrut stranih agenata. Bio je lojalan i moćan saveznik premijera u to vreme, pošto ga je Netanjahu 2016. imenovao za direktora Mosada nakon što je nekoliko godina radio uz njega kao savetnik za nacionalnu bezbednost.

Kao predsednik saveta za nacionalnu bezbednost između 2013. i 2016. godine, Koen je nadgledao telo koje je, prema više izvora, počelo da koordinira napore više agencija protiv MKS, nakon što je Bensouda otvorila preliminarnu istragu 2015. godine.

Incident u Njujorku

Čini se da se Koenova prva interakcija sa Bensoudom dogodila na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2017. godine, kada se direktor Mosada predstavio tužiteljki. Nakon ovog susreta, Koen je navodno „napao“ Bensoudu u bizarnoj epizodi u hotelskom apartmanu na Menhetnu, prema više izvora upoznatih sa incidentom.

Bensouda je bila u Njujorku 2018. godine u zvaničnoj poseti i sastala se sa Kabilom, tadašnjim predsednikom Konga u njegovom hotelu.

Međutim, izgleda da je sastanak bio nameštaljka. U određenom trenutku, nakon što je Bensoudino osoblje zamoljeno da napusti prostoriju, ušao je Koen, prema tri izvora upoznata sa sastankom.

Nejasno je zašto je Kabila pomogao Koenu, ali veze između njih dvojice otkrila je 2022. izraelska publikacija „TheMarker“, koja je izvestila o nizu tajnih putovanja direktora Mosada u Kongo.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ramez Habboub

Pretnje i manipulacija

Nakon iznenadnog sastanka sa Kabilom i Bensoudom u Njujorku, Koen je više puta telefonom zvao glavnu tužiteljku MKS i tražio sastanke sa njom. Prema rečima dvoje ljudi upoznatih sa situacijom, Bensouda je u jednom trenutku pitala Koena kako je došao do njenog broja telefona, na šta je on odgovorio: „Jesi li zaboravila čime se bavim?“.

U početku je, objašnjavaju izvori, šef obaveštajne službe „pokušao da izgradi odnos“ sa tužiteljkom i glumio je „dobrog policajca“ u pokušaju da je šarmira. Čini se da je početni cilj, kako su rekli, bio da se Bensouda angažuje da sarađuje sa Izraelom.

Vremenom se, međutim, ton Koenovog kontakta promenio i on je počeo da koristi niz taktika, uključujući „pretnje i manipulaciju“, rekao je pojedinac obavešten o sastancima. Ovo je navelo Bensoudu da obavesti malu grupu visokih zvaničnika MKS o situaciji.

Tužiteljka je u decembru 2019. objavila da ima osnova da otvori punu krivičnu istragu o optužbama za ratne zločine u Gazi, Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu. Međutim, ona je odustala od pokretanja istrage, odlučivši prvo da zatraži odluku od pretpretresnog veća MKS da potvrdi da sud zaista ima nadležnost nad palestinskim teritorijama.

Više izvora je reklo da je u ovoj fazi, dok su sudije razmatrale slučaj, Koen pojačao pokušaje da ubedi Bensoudu da ne sprovodi punu istragu, u slučaju da joj sudije daju zeleno svetlo.

Krajem 2019. i početkom 2021. bilo je najmanje tri susreta između Koena i Bensoude, a sve je inicirao šef Mosada.

Izvor upoznat sa Bensoudinim izveštajima o poslednja dva sastanka sa Koenom rekao je da je on postavio pitanja o njenoj bezbednosti i bezbednosti njene porodice, na način koji ju je naveo da veruje da joj je on pretio.

Foto:Charly Triballeau/Pool Photo via AP

Jednom prilikom, Koen je Bensoudi pokazao kopije fotografija njenog muža, koje su tajno snimljene kada je par bio u poseti Londonu.

Između 2019. i 2020. Mosad je aktivno tražio kompromitujuće informacije o tužiteljki i interesovao se za članove njene porodice.

Trampova uloga

U sve je, navodi „Gardijan“, umešan i bivši predsednik SAD Donald Tramp.Vlade Netanjahua i Donalda Trampa koordinisano vršile javni i privatni pritisak na tužiteljku i njeno osoblje.

Između 2019. i 2020. godine, Trampova administracija uvela je vizna ograničenja i sankcije glavnoj tužiteljki MKS. Taj potez je bio osveta zbog činjenice da je Bensouda tražila odvojenu istragu o ratnim zločinima u Avganistanu, koje su navodno počinili talibani i avganistansko i američko vojno osoblje.

Međutim, Majk Pompeo, tadašnji američki državni sekretar, povezao je paket sankcija sa slučajem Bliskog istoka.

Nekoliko meseci kasnije, optužio je Bensoudu, ne navodeći nikakve dokaze, da se „upuštala u koruptivna dela za svoju ličnu korist“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sankcije SAD su ukinute nakon što je predsednik Džozef Bajden ušao u Belu kuću.

U februaru 2021. pretpretresno veće MKS je donelo odluku kojom se potvrđuje da MKS ima nadležnost na palestinskim teritorijama. Sledećeg meseca, Bensouda je najavila otvaranje krivične istrage.

Bensouda je završila svoj devetogodišnji mandat u MKS tri meseca kasnije, prepuštajući nasledniku Karimu Kanu da preuzme istragu. Tek nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi koji je usledio, istraga MKS je ponovo postala hitna, što je kulminiralo prošlonedeljnim zahtevom za izdavanje naloga za hapšenje.

BONUS VIDEO Ehud Olmert za Global fokus: Netanjahu je gotov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare