Ismail Hanije Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Šef Hamasa rekao je danas za Rojters da je palestinska militantna grupa blizu sporazuma o primirju sa Izraelom, iako se smrtonosni napad na Gazu nastavlja i rakete ispaljuju na Izrael.

„Funkcioneri Hamasa su blizu postizanja dogovora o primirju s Izraelom i mi smo dostavili svoj odgovor katarskim posrednicima“, rekao je Ismail Hanije u izjavi koju je Rojtersu poslao njegov pomoćnik, prenosi hrvatski Index.

„Obe strane će osloboditi žene i decu“

U izjavi nije navedeno više detalja, ali predstavnik Hamasa rekao je za TV Al Džazira da su pregovori fokusirani na to koliko će trajati primirje, zatim na dogovore o isporuci pomoći u Gazu i razmenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Obe strane će osloboditi žene i decu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, rekao je funkcioner Isat el Rešik. Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom svog „divljanja“ u Izraelu 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Mirjana Špoljarić Eger, predsednica Međunarodnog odbora Crvenog krsta (ICRC), sastala se juče s Hanijeom u Kataru kako bi „unapredila humanitarna pitanja“ vezana za sukob, navodi se u saopštenju ICRC-a sa sedištem u Ženevi. Takođe se odvojeno sastala s katarskim vlastima.

ICRC je rekao da to nije deo pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman „olakšati svako buduće oslobađanje s kojim se strane dogovore“.

Pročitajte još

Danima se „vrte“ priče o dogovoru o taocima

Priče o dogovoru o taocima „vrte“ se danima. Rojters je prošle nedelje izvestio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmene 50 talaca u zamenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuke hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući funkcionera upućenog u razgovore.

Izraelski ambnasador u Sjedinjenim Državama Mičel Herzog rekao je u emisiji ABC-ja „This Week“ u nedelju da se nada sporazumu „u nadolazećim danima“, dok je katarski premijer Šeik Mohamed Bin Abdulrahman al-Tani rekao da su preostale nedoumice „vrlo minorne“.

Predsednik SAD Džo Bajden i drugi američki funkcioneri rekli su juče da je dogovor blizu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar