Foto: Dženad Džino

Razmere katastrofalnih poplava u Jablanici i količina vode koja je preplavila gradić u Hercegovini najbolje pokazuje fotografija poplavljene džamije.

Na fotografijama koje su objavljene na Fejsbuku vidi se potopljena džamija koja izgleda kao da je u jezeru.

Agencija Anadolu (AA) saznala je da su se imam džamije, njegova porodica i susedi u poslednjim trenucima uspeli spasiti.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica Ekrem ef. Hodžić rekao je novinaru AA kako je džamija u potpunosti pod vodom. Iznad površine vode mogao se videti samo vrh krova i minaret.

Prema njegovim rečima, imam i njegova porodica u poslednjem trenutku spasili su se od poplave, jedno vreme su bili na krovu.

Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici, kazala je Majda Kovač, portparolka Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Istakla je da su kišne padavine u protekla 24 sata na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa prouzrokovale velike poteškoće stanovnicima ovih opština.

„Bio je veliki broj poziva građana zbog ulaska vode u prizemne prostorije, prekinute su putne i telefonske komunikacije. Prekinute su putne komunikacije iz pravca Jablanica – Mostar, Jablanica – Risovac, Jablanica – Prozor Rama, Jablanica – Konjic. Komuniciramo sa ljudima na terenu. Zbog velike bujice i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo uz informacije da ima žrtava, kao i veliki broj nestalih i povređenih. Dobili smo informaciju koja je nezvanična, kada se ta informacija proveri onda možemo govoriti o njoj kao zvaničnoj, da ima pet žrtava u Jablanici“, objasnio je Kovač.

Donja Jablanica Foto: Planinarsko društvo Prenj-Glogošnica preuzeto sa Klix.ba

Naglasila je da je i deo Buturović Polja odsečen od lokalnog puta.

„Teško je pristupiti unesrećenim ljudima. U mestu Ostrožac došlo je do odrona pruge”, kazala je Kovač.

Stupili su u kontakt sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom sigurnosti, federalnim MUP-om, kantonalnom upravom i svima koji u ovim situacijama mogu angažovati sredstva za pomoć građanima. Upućen je i zahtev prema Ministarstvu odbrane BiH za angažman Oružanih snaga i letelice.

„Treba evakuisati jedno povređeno dete. S terena se najviše traže teške mašine”, izjavila je Kovač.

Dotakla se i situacije na području Fojnice navodeći da je bila evakuacija.

Opširnije o poplavama u regionu možete pročitati u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar