Foto:Shutterstock

Nešto pre 13 časova u petak, države Zapadnog Balkana počele su da prijavljuju masovne nestanke struje. Prvo je to objavila Hrvatska, pa Bosna i Hercegovina, a potom Crna Gora i Albanija. Ubrzo je postalo jasno da je u pitanju veliki regionalni strujni kolaps, i to u trenucima kada toplotni talas dovodi do drastičnog skoka temperatura, koje su išle i do 40 stepeni. Došlo je i do saobraćajnih problema, jer brojni semafori nisu radili. Posle sat vremena, struja je počela da se vraća u regionalne gradove. Zvaničnih informacija o tome kako je došlo do kolapsa nema, ali su tri teorije najzastupljenije.

U BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji došlo je do masovnog nestanka struje. Veći deo Dalmacije je oko 12:25 sati ostao bez struje, javili su hrvatski mediji.

Nestanak struje, pa haos

Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Dubrovnik i Župa Dubrovačka, Kaštela, Solin, Vodice, Prvić, Zadar, Starigrad Paklenica, brojna ostrva.

Foto: Shutterstock

U Splitu nisu radili semafori, zbog čega je nastao kolaps u saobraćaju. Struje nije bilo ni u delu Albanije, a u Splitu su se konstantno čule sirene hitnih službi, javila je Hina.

Ubrzo je objavljeno da je skoro celo područje Crne Gore je bez struje, osim Žabljaka i Pljevalja. Kako je objavio „Dalmatinski portal“, došlo je do pada sistema u Crnoj Gori, zbog čega je lančano bez električne energije ostala i Dalmacija.

Iz Elektroprivrede BiH su za portal „Klix“ kazali da je razlog prekida snabdevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prenos poremećaja na sistem BiH.

Dalekovod Foto:Shutterstock

Regionalni strujni kolaps

Kako je agencija Hina nezvanično saznala iz Hrvatskog operatora prenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i deo Hrvatske – celu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako saznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države. Uzrok još nije poznat, zasad se spekuliše da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja, te da je sistem u jednom trenutku srušen.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović rekao je da je kvar koji je izazvao nestanak struje na Balkanu regionalnog karaktera, ali da električna energija dospeva do CEDIS-a koji radi na tome da ponovo uključi sve gradove. Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao „Vijestima“ da je usled poremećaja regionalnih razmera došlo do nestanka napona u na teritoriji cele Crne Gore, osim severa, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmera došlo je i u zemljama okruženja – Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan deo Hrvatske.

Foto:shutterstock

Mujović je „Vijestima“ rekao da se i dalje ne zna gde je konkretno kvar jer su se svi operatori CGES-a posvetili tome da se restauracija sistema uradi.

Kvar se desio kao posledica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje usled visoke temperature i samih visokih temperatura. Čim imamo visoku temperaturu odmah se dešava da je vazdušno hlađenje vazduhnih vodova slabo i onda visoko opterećenje i visoke temperature učine da vod padne i raspadne se“, objasnio je Mujović.

Dodao je da je elektroenergetski sistem povratio prilike i da bi ubrzo sve trebalo da se vrati u normalu.

„Električna energija dospeva do CEDIS-a i on ima posla na priključenju gradova. To može da potraje jer mora grad po grad da pušta, ne može odjednom. Loša okolnost je što su u momentu kada se desio kvar svi potrošači ostali uključeni. Nadamo se da u momentu uključenja neće biti veliko opterećenje i da neće izazvati nove ispade“, rekao je Mujović.

Dalekovodi Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Teorije o uzroku kolapsa

Kao što su brojni zvaničnici do sada rekli, tačan uzrok kolapsa nije poznat. Ipak, zasad se najviše ističu tri teorije o tome zašto je došlo do masovnog nestanka struje na Balkanu.

Najdominantnija je ona da je kvar krenuo iz Crne Gore, a zatim se proširio i na ostale države. Ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočili su veliki požar na dalekovodu 400 kilovati na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini, prenele su danas „Vijesti“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ekipe CGES-a žele što pre da dođu do mesta gde je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprenosnoj mreži, zbog toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posledica regionalnog kvara.

Sa druge strane, iz Albanije kažu da je struja nestala je zbog kvara na interkonektivnom vodu sa Grčkom, a koji je izazvan zbog visokih temperatura.

Naposletku, najverovatnije je da je kombinacija tri faktora dovela do kolapsa – visoke temperature, kvar na mreži, povećana potrošnja zbog vrućina, ali je još nepoznato iz koje države je krenuo.

BONUS VIDEO Nikezić o novom direktoru EPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare