Foto:Poitout Florian/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia; Ludovic MARIN / AFP / Profimedia; ; Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia;

Fudbaler Kilijan Mbape, francuski predsednik Emanuel Makron i mnoge druge poznate ličnosti izrazile su bes nakon što je policajac u utorak uveče ubio tinejdžera, što je dovelo do široko rasprostranjenog besa koji je doveo do demonstracija.

Francuz poreklom iz Alžira – Nael M. (17) ubijen je iz vatrenog oružja za volanom mercedesa u zapadnom predgrađu Nantera, što je izazvaloburnu noć u francuskoj prestonici. Predsednik Emanuel Makron opisao je pucnjavu kao „neoprostivu”.

Zvaničnici su navelu da je 1.200 policajaca raspoređeno tokom noći i da će 2.000 biti na snazi u sredu u regionu Pariza i oko drugih velikih gradova da „održavaju red“.

Pariz Foto: Poitout Florian/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ubistvo je zabeleženo na video snimku koji se brzo proširio društvenim mrežama, podgrevajući gnev na policiju nakon što su u početku tvrdili da su otvorili vatru nakon što ih je vozač udario svojim automobilom. Na snimku se čuje kako policajac govori tinejdžeru: ‘Zabiću ti metak u glavu.’

Mladić je ubijen, a javnost je preplavio bes.

„Boli me za moj Francusku “, napisao je Mbape, koji je odrastao u pariskom predgrađu Bondi.

Kilijan Mbape
Kilijan Mbape; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ovo ubostvo je izazvalo nemire u više francuskih gradova.

„Imamo jednog adolescenta koji je ubijen, to je neobjašnjivo i neoprostivo“, rekao je predsednik Makron novinarima u Marseju.

Mladići su juče izašli na ulice, paleći kante i bacajući vatromet na policiju. Kako je pala noć, automobili i zgrade su zapaljeni, a nasilje se proširilo na druga predgrađa širom grada. Policajac koji je pucao u dečaka sinoć je bio u pritvoru, a ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin apelovao je na smirenost.

Pariz Foto: Poitout Florian/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Darmanin je rekao da je 31 osoba uhapšena, 25 policajaca povređeno i 40 automobila izgorelo u neredima tokom noći.

On je pred Narodnom skupštinom u Parizu rekao da su slike objavljene na društvenim mrežama „izuzetno šokantne i zabrinjavajuće“ i pozvao ljude da „poštuju tugu porodice i pretpostavku nevinosti policije“.

Šok snimak

Pucnjava se dogodila u blizini železničke stanice Nanter.

Na verifikovanom snimku pucnjave vidi se naoružani policajac koji je uperio službeni pištolj u žuti iznajmljeni Mercedes AMG i rekao: „Zabiću ti metak u glavu“. Zatim se začuje prasak i automobil se pomera napred, pre nego što je Nael umro na licu mesta.

POGLEDAJTE JOŠ:

U vozilu su se tada nalazile još dve neidentifikovane osobe.

Tužioci su potvrdili da se protiv neimenovanog policajca odgovornog za pucnjavu vodi istraga za „ubistvo“.

„Policija je prvo rekla da je tinejdžer pokušao da ih pregazi, ali su promenili tvrdnje kada se video pojavio“, rekao je izvor iz istrage.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar