Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

SAD, EU, Kina i Velika Britanija su se složile sa tekstom prve međunarodne deklaracije o veštačkoj inteligenciji (AI) u kome se navodi da ova nova tehnologija predstavlja potencijalno "katastrofalan" rizik za čovečanstvo. Dekleracija je potpisana od strane 28 zemalja na konferenciji koja se održava 1. i 2. novembra u Blečli parku u Engleskoj.

Ovaj dokument predstavlja prvu međunarodnu deklaraciju koja se bavi brzo rastućom tehnologijom (AI), kao i opasnostima koje ona nosi sa sobom, prenosi Guardian.

„Postoji potencijal za ozbiljnu, čak i katastrofalnu štetu, bilo namernu ili nenamernu, koja proističe iz najznačajnijih mogućnosti ovih AI modela“, navodi se u tekstu ovog dokumenta.

Deklaracija se protivi uspostavljanju međunarodnog centra za testiranje veštačke inteligencije u Velikoj Britaniji, kojem su su se nadali pojedini članovi britanske vlade. Međutim, ona takođe pruža i osnov za međunarodnu saradnju u budućnosti, s obzirom na to da su budući bezbednosni samiti planirani za šest meseci u Južnoj Koreji i za godinu dana u Francuskoj.

Britanski premijer Rishi Sunak nazvao je dekleraciju  „prekretničkim dostignućem koje vidi najmoćnije AI sile sveta saglasne oko hitnosti razumevanja rizika vezanih za veštačku inteligenciju“.

Mišel Donelan, britanska ministarka za tehnologiju je rekla novinarima: „Prvi put sada imamo zemlje koje se slažu da treba da razmotrimo ne samo nezavisno, već i kolektivno rizike oko frontier veštačke inteligencije“.

„Frontier veštačka inteligencija“ odnosi se na najnaprednije sisteme, za koje neki stručnjaci veruju da bi mogli postati pametniji od ljudi u različitim zadacima.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Samitu je prisustvovao i američki milijarder Elon Mask koji upozorava: „Prvi put imamo situaciju u kojoj će nešto biti znatno pametnije od najpametnijeg čoveka… Nije mi jasno da li zaista možemo kontrolisati takvo nešto“.

Britanski kralj Čarls Treći je u sredu rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori na rizike veštačke inteligencije s osećajem hitnosti i jedinstva. Smatra se da je potrebno regulisati veštačku inteligenciju globalnim setom propisa.

Međutim, dosada nije došlo do  saglasja na međunarodnom nivou kako bi izgledao sadržaj tog dokumenta, niti ko bi ga sastavio.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare