Foto: REUTERS/Mykola Tymchenko/Dejan Rakita/Pixsell

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov bio je gost na Face TV-u. Govorio je o planovima za ulazak BiH u NATO.

„Nama ne smeta da uđete u NATO. Nije pretnja, možda upozorenje“, rekao je. „Odlučite vi sami. To je kao začarani krug, već sam rekao… Da pretpostavim, recimo: BiH je postala članica NATO-a i Brisel odluči staviti tu nuklearne rakete usmerene na Moskvu. Mi ćemo procenjivati strateški situaciju i zato mislim da izlaz mora biti evropski sistem, ne NATO“, rekao je Kalabuhov, prenosi Index.hr.

Na pitanje zašto Rusiji „ne smetaju“ okolne i susedne zemlje koje su već deo NATO-a, odgovorio je:

„Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Mađarske, Poljske?“ rekao je Kalabuhov. Potom, na reči voditelja „imate planove protiv Hrvatske“, Kalabuhov je rekao: „Protiv NATO-a. Imamo planove protiv NATO-a. Procenjujemo geostratešku situaciju, gledamo odakle dolaze pretnje i reagujemo“.

„Dobrodošli u novi svet pred vratima Svetskog rata“

Kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać na Tviteru je komentarisao izjave ruskog ambasadora.

„Ambasador Kalabuhov otvoreno, neuvijeno preti BiH. Samo ovaj put kaže da to nije pretnja nego upozorenje. Nije šija nego vrat. Kome ni to nije bilo dovoljno, mogao je čuti kako su možda iduće mete Rusije – Poljska, Hrvatska, Mađarska… Kome ni ovo nije dovoljno, mogao je čuti bizarnost po kojoj je Rusija napadnuta, a ne Ukrajina, dok Rusija, pazite sad – oslobađa Ukrajinu.

Ako ovo nije ‘wild card’ za proglašavanje ovog čoveka personom non grata u BiH, ne znam šta se treba dogoditi. Da naprave desant na zemlju. Ako išta ima dobro u ovoj priči, to je činjenica da je ovaj čovek potpuno iskren i da više niko sa ruske strane ne skriva novu osvajačku doktrinu. Dobrodošli u novi svet pred vratima Svetskog rata“, rekao je Bursać za Radiosarajevo.ba.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski ambasador često preti BiH

Ovo nije prvi put da je Kalabuhov pretio BiH oko ulaska u NATO. Slično se dogodilo i pre dva dana.

„Ako ona (BiH) odluči da bude članica bilo čega, to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude pretnja, mi ćemo reagovati“, rekao je Kalabuhov.

Američka ambasada u BiH mu je odgovorila.

„Pretnje ruskog ambasadara su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo da se meša u sigurnosne dogovore NATO-a i suverenih država. Nastavićemo da čvrsto stojimo uz BiH“, objavili su.

BONUS VIDEO: Harkov u plamenu posle granatiranja ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare