Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/FILIP SINGER; east2west news / WillWest News / Profimedia; Shutterstock

Ukrajina je dronovima pogodila trajekt u Kerčkom moreuzu koji deli Rusiju od Krima, ima poginulih i ranjenih osoba, saopštile su danas ruske regionalne vlasti.

„Hitne službe trenutno rade na licu mesta. Požar je savladan i nema rizika od njegovog širenja“, objavio je preko Telegrama guverner Krasnodarske oblasti Venjamin Kondratijev.

„Nažalost, ima ranjenih i mrtvih među članovima posade i zaposlenim u luci“, dodao je on.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Trajekt se nalazio u luci Kavkaz u Kerčkom moreuzu.

Agencija TASS javlja, pozivajući se na spasilačke službe, da je u napadu dronovima poginula jedna osoba a pet ranjeno.

Udar je izvršen na lokaciju 12 kilometara od Krimskog mosta, ključnog ruskog infrastrukturnog objekta koji je Ukrajina već više puta gađala.

Taj trajekt saobraća između kontinentalne Rusije i Krimskog poluostrva koga je Moskva anektirala 2014. godine. Preko luke Kavkaz se takođe prevozi roba.

Pročitajte još:

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su ruske snage noćas uništile 25 ukrajinskih dronova, od kojih 21 iznad Krima i Crnog mora.

Prema ruskim medijima, saobraćanje trajekta do Krima je prekinuto posle izgradnje mosta koji povezuje Krimsko poluostrvo sa Rusijom, a nastavljeno je kada je napadom kamiona natovarenog ekspozivom oštećen most 2022. godine, u napadu pripisanom Ukrajini.

Krimski most koji prelazi Kerčki moreuz takođe su napali ukrajinski pomorski dronovi u julu 2023. kada je načinjena znatna šteta, i poginula dva civila.

Taj most je ruska vojska u velikoj meri koristila na početku sukoba da šalje vojnu opremu u Ukrajini a zbog pretnji mostu moskovske vlasti su razvile druge logističke kanale za dopremanje opreme.

Ukrajina, koja se sada suočava s teškoćama na frontu, ostvarila je brojne uspehe u Crnom moru gde je više puta gađala ruske luke ili brodove, a u aprilu 2022. potopila je krstaricu „Moskva“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare