Ukrajina rat osmi dan
Ukrajina rat osmi dan Foto:REUTERS/Tanjug/Ap/EPA-EFE/Profimedia

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba još jednom je istakao da njegova zemlja traži strože sankcije Rusiji.

Između ostalog, Kuleba je rekao da Ukrajina traži isključenje ruske banke Sberbank iz SWIFT-a, zatvaranje evropskih luka za ruske brodove, zatvaranje pristupa Rusiji kriptovalutama i prekid snabdevanja ruskom naftom.

„Ruska nafta danas miriše na ukrajinsku krv“, rekao je Kuleba, dodajući da kupovina ruske nafte predstavlja finansiranje ruskih ratnih zločina.

Dmitrij Kuleba
Dmitrij Kuleba Foto: EPA-EFE/JOHN MACDOUGALL

On je još jednom uputio poziv međunarodnim saveznicima Ukrjaine da zaštite vazdušni prostor od „neselektivnog i varvarskog bombardovanja od strane Rusa“ i da zemlji osiguraju borbene avione i ozbiljnu obranu, projektile i oružje.

„Moja poruka svetu je jasna. Kada svi evropski i drugi čelnici na svim svečanostima tokom godine ponavljaju te reči, ‘nikad više’, sada treba delima da dokažu da stoje pri tome. Dokažite sada da ste naučili lekcije iz prošlosti, da se nova brutalna sila u Evropi može zaustaviti pre nego što uvuče celi kontinent u razorni sukob“, upozorio je ministars posljnih poslova Ukrajine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pored toga, Kuleba je pohvalio hrabrost mirnih demonstranata u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, rekavši im da su oni Ukrajinci, a njihov grad pripada Ukrajini.

„Poruka herojskog ukrajinskog naroda je jednostavna. Rusi, idite kući. Vi ste na stranoj zemlji gde vas niko ne želi. I niko vas ne dočekuje s cvećem. Putine, ostavite Ukrajinu na miru. Nećete pobediti u ovom ratu“, naglasio je on.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Kijev u plamenu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar