Foto: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV

Moskva je spremna za pregovore o predaji Ukrajine, izjavio je danas Putinov portparol Dmitrij Peškov i naglasio da se od Ukrajine traži neutralni status i razoružanje. Dodao je da će, ukoliko Kijev pristane na Putinove zahteve, sadašnja invazija na Ukrajinu biti zaustavljena.

Prema rečima Peškova, ruski predsednik Vladimir Putin spreman je za pregovore sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, fokusirajući se na „garancije neutralnog statusa“ i „obećanje da na ukrajinskoj teritoriji neće biti oružja“.

To su uslovi, rekao je Peskov, koji bi omogućili postizanje „demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine” i eliminisanja onog što Rusija trenutno smatra „pretnjom po bezbednost ruske države i naroda”.

„Predsednik je formulisao svoju viziju šta bismo očekivali od Ukrajine da bismo rešili goruće probleme. To je neutralan status i odbijanje postavljanja i upotrebe oružanih sistema“, rekao je Peškov.

Peškov je dodao da je Putin taj koji će odrediti kada bi pregovori mogli da se održe i dodao da će Rusija ući u pregovore „samo ako rukovodstvo Ukrajine bude spremno za razgovor”.

„Trenutna operacija ima svoje ciljeve i oni se moraju ostvariti. Predsednik je rekao da su sve odluke donete i da ciljevi moraju da se postignu“, rekao je Peškov, sugerišući da će, ako Kijev pristane na Putinove zahteve, sadašnja invazija na Ukrajinu biti zaustavljena.

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se u ranim jutarnjim časovima i najavio početak „specijalne vojne operacije“, čiji je cilj „demilitarizacija Ukrajine“.

Zapadni lideri osudili su ovaj čin i najavili dodatne sankcije Rusiji, dok je u Ukrajini proglašeno vanredno stanje i opšta mobilizacija stanovništva.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti uživo na lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Srž ukrajinsko-ruskog sukoba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar