Ruska vojska u Kursku Foto:Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Ruske snage su započele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa u ruskoj oblasti Kursk, prema promoskovskim ratnim blogerima i visokom ruskom komandantu.

Proukrajinski posmatrači su takođe izvestili o teškim borbama u delu okupirane oblasti i mogućem ruskom povratku sela.

Rečeno je da su ruske snage zauzele nekoliko sela na zapadnom delu Rusije koje je Ukrajina napala, potiskujući ukrajinske snage istočno od reke Malaja Loknja južno od Snagosta.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je porazilo ukrajinske jedinice u brojnim selima, piše Gardijan.

Komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat raspoređenih u Kursku general-major Apti Alaudinov, rekao je za Tass da je situacija „dobra“.

Ruska vojska u Kursku Foto: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

“Naša situacija je dobra… naše jedinice su prešle u ofanzivu. Juče i danas je u ovom pravcu oslobođeno ukupno oko 10 naselja u Kurskoj oblasti“, rekao je on.

Rusija je od utorka zauzela ukupno 10 naselja u Kursku, rekao je Alaudinov.

Alaudinovove tvrdnje ponovilo je nekoliko proruskih ratnih blogera koji su izveštavali o ruskoj kontraofanzivi u Kursku.

Kanal Mash na Telegramu, prokremljovski izvor koji tvrdi da ima veze sa ruskim organima za sprovođenje zakona, rekao je u sredu da je Rusija usred „lokalne kontraofanzive u regionu“ i da su moskovske snage napredovale do 150 kvadratnih kilometara. Još jedan bloger visokog profila, Ribar, izvestio je u utorak o ruskoj kontraofanzivi oko Koreneva, piše Njuzvik.

Istaknuti ruski vojni bloger rekao je rano u sredu da ruske snage napreduju u nekoliko naselja, uključujući Apanasovku i Bjahovo, južno od Koreneva. Drugi vojni bloger rekao je da je Rusija preuzela kontrolu nad Snagostom, selom južno od Koreneva, i nekoliko naselja, uključujući Bjahovo.

Kanal Mash na Telegramu saopštio je da je Rusija zauzela Snagost i Apanasovku, zajedno sa još nekoliko sela.

Izjave nisu mogle biti nezavisno proverene, a Ukrajina ništa nije komentarisala.

Masovni napad ukrajinske vojske na Kursku oblast pokrenut je 6. avgusta, posle čega je u tom regionu proglašen federalni režim vanredne situacije. Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, više od 10.000 evakuisanih stanovnika, uključujući više od 2.700 dece, smešteno je u 200 centara za privremeni smeštaj u 31 ruskom regionu.

U ruskom granatiranju uništen most koji povezuje Pokrovsk sa Mirnogradom

U današnjem ruskom granatiranju Pokrovska uništen je Dmitrovski most koji je povezivao taj grad sa Mirnogradom, javio je ukrajinski portal Strana.ua.
Video snimke razaranja objavlili su lokalni Telegram kanali.

„Prekinuto je i vodosnabdevanje Pokrovska, zbog granatiranja je obustavljen rad modularne filter stanice“, saopštila je Oblasna vojna uprava Donjecka.
Prema pisanju ruskih medija, ruske snage su ranije koristile ovaj most da poremete železničku logistiku i komunikacije između Pokrovska i Mirnograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare