Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Vlasti u Moskvi nude rekordni bonus od čak 22.000 dolara za nove regrute da se bore u Ukrajini, u pokušaju da poveća broj svojih vojnika u toj zemlji, gde se već dve i po godine vodi rat.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin predstavio je jednokratni bonus od 1,9 miliona rubalja (22.000 dolara) za građane Moskve koji se pridruže vojsci, prema saopštenju, piše CNN.

Svako ko prihvati ponudu zaradiće 5,2 miliona rubalja (59.600 dolara) u prvoj godini službe, dodaje se u saopštenju.

Oni koji su voljni da se priključe borbama u Ukrajini takođe mogu da dobiju jednokratne isplate između 5.690 i 11.390 dolara za povrede, u zavisnosti od njihove težine, a porodici vojnika koji je ubijen u borbi može pripasti 34.150 dolara.

Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Dok se broj ruskih žrtava u sukobu drži u tajnosti, procene kažu da je veliki broj poginulih vojnika.

Samo u maju i junu više od 70.000 vojnika je najverovatnije poginulo ili ranjeno, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane 12. jula, imajući u vidu da se ruska vojska suočava sa velikim gubicima na novom frontu u harkovskom regionu.

Procenjuje se da je Rusija izgubila 87 odsto svojih aktivnih kopnenih trupa u odnosu na period od pre pokretanja invazije na Ukrajinu i dve trećine predratnih tenkova, rekao je u decembru CNN izvor blizak izveštaju američke obaveštajne službe sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti i koji je prosleđen Kongresu.

Društvene mreže su preplavljene video snimcima koje su napravili dronovi, a na kojima se vide mrtvi ili ranjeni i ostavljeni ruski vojnici u borbama, koje vonici zovu „mlinom za meso“ protiv ukrajinskih branilaca.

Pročitajte još:

Ukrajinski vojnici često pričaju o tome kako se njihove brojčano nadmoćnije trupe suočavaju sa tzv. napadima u talasima od strane neprijatelja čiji komandanti izgleda rado tolerišu brutalne napade.

Zbog rasta broja poginulih vojnika, Kremlj svuda traži nove borce, kako bi ih poslali na front.

Putin je naložio vojsci da poveća broj vojnika za 170.000, što bi doprinelo da ukupan broj ruskog vojnog osoblja premaši 2,2 miliona, uključujući i 1,32 miliona vojnika, prema dekretu koji je Kremlj objavio u decembru.

To je povećanje ruske vojske za 15 odsto i predstavlja drugo takvo proširenje od kada je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP

Ruski predsednik je prvobitno naredio hitnu „delimičnu mobilizaciju“ ruskih građana u septembru 2022, posle serije poraza koji su izazvali pritužbe u Moskvi.

Mobilizacija je podrazumevala poziv vojnim rezervistima, kao i da bi i oni sa vojnim iskustvom bili podložni regrutaciji.

Kampanja regrutacije dovela je do žestokih demonstracija, posebno u regionima ruskih etničkih manjina, gde je bila koncentrisana, i pokrenula je egzodus vojno sposobnih muškaraca iz zemlje, kako bi izbegli rat.

I mada kampanja mobilizacije obustavljena u novembru 2022, nakon što su zvaničnici kazali da je dostignut cilj od 300.000 vojnog osoblja, Rusija je regrutovala borce iz inostranstva.

Tako je Rusija regrutovala 15.000 Nepalaca da se bore u Ukrajini, od čega su mnogi napustili bojište traumatizovani, dok je njihov nepoznati broj ili nestao ili verovatno mrtav.

Nepalski vojnik je rekao za CNN da su Avganistanci, Indijci, Kongoanci i Egipćani među onima koji su obučavani na ruskim vojnim akademijama za strane borce.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare