Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Ruske snage su započele vojne vežbe u blizini Ukrajine koje simuliraju upotrebu taktičkog nuklearnog oružja, a Moskva je navela da je pokrenula ove vežbe kao odgovor na "pretnje zapadnih zvaničnika".

Vladimir Putin je naredio vežbe ranije ovog meseca, što je potez za koji su ruski zvaničnici rekli da je upozorenje Zapadu da ne eskalira dalje tenzije.

Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Kremlj je posebno besan zbog francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je izneo mogućnost slanja evropskih trupa u borbu protiv Rusije u Ukrajini, kao i zbog komentara britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona koji je rekao da Ukrajina ima pravo da koristi isporučeno oružje cilja mete u Rusiji.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kojem se vide kamioni koji nose rakete do polja gde su bili pripremljeni sistemi za lansiranje i trupe na aerodromu koje pripremaju bombarder da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Foto:BETA Russian Defense Ministry Press Service via AP

Vežbe se održavaju u južnom vojnom okrugu Rusije, sa sedištem u Rostovu na Donu, koji se graniči sa Ukrajinom i obuhvata delove zemlje koje Rusija okupira.

Ministarstvo je saopštilo da je to prva faza vežbi, koja uključuje uvežbavanje utovara lansirnih vozila, vožnje do lansirnih mesta i utovara u avione hipersoničnim raketama Kinžal.

Foto:Handout / AFP / Profimedia

Rusija ima brojne sisteme naoružanja koji mogu da isporuče taktičke nuklearne bojeve glave, odnosno one dizajnirane za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateških bojevih glava koje bi mogle da zbrišu čitave gradove.

Za razliku od strateškog naoružanja, koje je bilo predmet sporazuma o kontroli naoružanja između Rusije i SAD, taktičko oružje nikada nije bilo ograničeno takvim paktovima, a Rusija nije objavila bilo kakve detalje o njemu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Putin je često pominjao nuklearni arsenal Moskve u prvim danima invazije na Ukrajinu, u više navrata obećavajući da će upotrebiti sva neophodna sredstva za odbranu Rusije. Kasnije se činilo da je ublažio svoju retoriku, navodno nakon što su ga kineski zvaničnici ubedili da odustane od nuklearnih pretnji, ali je nedavno upozorio zemlje NATO-a da rizikuju da izazovu nuklearni rat ako rasporede trupe u Ukrajinu.

U nedavnom govoru povodom pobede Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, on je rekao da je nuklearno oružje zemlje „uvek u borbenoj gotovosti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare