Kasim Zomart Tokajev i Vladimir Putin
Kasim Žomart Tokajev i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A

Ruska agencija za bezbednost u poljoprivredi ove nedelje je privremeno zabranila uvoz paradajza, paprika, svežih dinja, pšenice, semena lana i sočiva iz Kazahstana.

„Odluka je doneta zbog neuspeha nadležnih organa u Kazahstanu da preduzmu odgovarajuće mere, kako bi se obezbedila fitosanitarna bezbednost teritorije Rusije,“ navodi se na veb stranici organa Rosseljhoznadzor.

Ova restriktivna mera dolazi ubrzo nakon što je Kazahstan, najveća ekonomija Centralne Azije, odbio da se pridruži BRIKS-u (BRICS), bloku ekonomija u razvoju čije predsedništvo trenutno drži Rusija.

„Trenutno, a najverovatnije i u doglednoj budućnosti, Kazahstan će se uzdržati od podnošenja aplikacije za članstvo u BRIKS-u“, rekao je portparol predsednika Kazahstana, Berik Uali, u intervjuu za lokalne medije u sredu.

Uali je dodao da je predsednik Kasim-Žomart Tokajev više puta govorio u korist Ujedinjenih nacija kao „univerzalne i nezamenljive međunarodne organizacije“ i naveo da bi Savet bezbednosti UN trebalo da bude reformisan kako bi se uzeli u obzir interesi regionalnih sila.

Odluka Kazahstana predstavlja udarac za ruskog predsednika Vladimira Putina, koji pokušava da brendira BRIKS kao savez „globalne većine“ u okviru napora Moskve da izazove dominantni Zapad i suprotstavi se sankcijama vezanim za rat Rusije u Ukrajini.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da BRICS ne zamenjuje UN, naprotiv, „dopunjuje, a ne protivreči njegovoj međunarodnoj prirodi.“

„Kazahstan je naš prijatelj, naš strateški partner, naš saveznik. Cenimo naše odnose. To je prvo i osnovno. Stoga, naravno, Kazahstan sam donosi odluke o formatu svog učešća u određenim organizacijama“, rekao je Peskov.

Ove tenzije dolaze pred samit BRIKS-a, koji je zakazan za period od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju, gde će Tokajev učestvovati kao gost na proširenom sastanku sledećeg četvrtka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare