Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

CNN je došao do snimka na kojem se vidi kako ruske snage nemilosrdno ubijaju ukrajinske vojnike koji su se predali.

Na snimku se vidi kako Ukrajinci hodaju sred prašnjave staze, a zatim padaju na kolena sa rukama na glavi. Nekoliko sekundi kasnije, kako pokazuje snimak ukrajinskog drona, oni leže licem nadole, nepomični.

Snimak iz avgusta, snimljen tokom borbi kod Pokrovska na istoku Ukrajine, pokazuje pogubljenje trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali. Takvih incidenata je sve više.

„Ako nemaju oružje u rukama, onda je pogubljenje ratni zločin“

Ukrajinski odbrambeni obaveštajni izvori dali su CNN-u listu od 15 dokumentovanih slučajeva tokom prošle godine u kojima su Rusi ubili ukrajinske vojnike koji su se predali, umesto da ih uzimaju kao zarobljenike.

Pročitajte još:

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine istražuje 28 takvih incidenata od početka rata, u kojima su poginula 62 ukrajinska vojnika. „Ako se vojnici predaju, ako jasno pokažu da su se predali, ako nemaju oružje u rukama – onda je pogubljenje po prijekom postupku ratni zločin“, rekao je Andrij Kostin, glavni tužilac Ukrajine.

Nekoliko ruskih vojnika je privedeno sudu za takve zločine. Na primer, ukrajinski tužioci navode da je ruski bivši zatvorenik, pušten da bi mogao da se bori, u januaru pucao u ukrajinskog vojnika u Zaporožju dok je sa podignutim rukama izlazio iz rova kod Prijutne. Kao dokaz priložili su snimak sa drona koji možete videti na sajtu CNN.

„Sredi ih, da ništa ne ostane“

Ukrajinska obaveštajna služba odbrane dostavila je CNN-u audio transkripte na kojima se vidi kako ruski komandant, poznat kao „Turčin“, naređuje podređenom na terenu „Maloju“ da ubije zatvorenike.

TURČIN: Sredi ih, je*eno ih uništi, da ništa ne ostane.

MALOJ: Razumem, razumem.

TURČIN: Javi se kad ih središ.

Izvor iz UN je rekao za Si-En-En da je nekoliko takvih slučajeva navodnih pogubljenja ukrajinskih vojnika pod istragom.

„Ima ih mnogo, postoji obrazac. To ukazuje na mogući redosled. Ova ubistva su pojedinačni ratni zločini, a zajedno bi mogli da predstavljaju zločine protiv čovečnosti“, rekao je izvor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare