Foto:PETRAS MALUKAS / AFP / Profimedia

Ruska vojska saopštila je danas da je pogodila dva američka sistema protivvazduhoplovne odbrane Patriot u Ukrajini, a Kijev je potvrdio da jeste izvršen udar na to dragoceno oružje ali je mimimizirao nanetu štetu.

Ukrajina ima više Patriot sistema koje su joj isporučili zapadni saveznici i koristi ih da se suprotstavi svakodnevnim ruskim napadima.

Ruska vojska je „pogodila dva sistema Patriot“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju, ne precizirajući kada se to dogodilo.

Prethodnog dana ruska vojska je objavila video preko Telegrama snimljen iz vazduha i koji kaže da prikazuje udar rakete Iskander na Patriot sistem u ukrajinskoj oblasti Dnjepopetrovsk, u centralno-istočnom delu zemlje.

Prema tom izvoru lanser sistema Patriot je uništen a drugi je oštećen.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Juri Ignjat je potvrdio danas da je pogođen takav sistem u ruskom udaru u sredu u regionu Dnjepopetrovsk.

„Neprijatelj je samo oštetio nekoliko delova opreme ali ih nije uništio“ , rekao je on i dodao da isti tim nastavlja da sprovodi zadatke u regionu.

On je dodao da se sistem juče suprotstavio grupi ruskih balitičkih raketa i da su one bile presretnute.

Ovo je redak zvanični komentar o Patriot sistemima, piše agencija Frans pres dodajući da Ukrajina drži u tajnosti gotovo sve informacije oko tog oružja počevši od toga koliko ih ima u oružanim snagama Ukrajine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar