Holandska policija Foto:ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Rekordna zaplena od više od 3.200 kilograma metamfetamina, tržišne vrednosti od 22,4 miliona evra, sprovedena je početkom marta u luci Roterdam, saopštilo je danas javno tužilaštvo Holandije i dodalo da je bilo potrebno nekoliko meseci da droga bude uspešno uništena.

Drogu je otkrila carina tokom provere, a bila je sakrivena u ogromnim vrećama iz Meksika u kojima su bile i neke zagađujuće materije, navodi se u saopštenju javnog tužilaštva.

„Droga je bila sakrivena u peskovitoj supstanci jako kontaminiranoj bakrom i PFAS-om“, poznatim kao „večiti zagađivači“ koji je gotovo neuništiv, dodaje se u saopštenju u kojem se navodi da se dugo tražilo rešenje kako da droga zajedno sa zagađivačem bude uništena.

Foto: Shutterstock

Tužilaštvo je navelo da je droga zbog toga uništena tek prošle nedelje.

To je do sada najveća zaplena te sintetičke droge u Holandiji.

Metamfetamin je stimulans koji pripada porodici amfetamina. Njegova hemijska struktura je slična onoj kod amfetamina, ali su njegovi efekti dva do pet puta intenzivniji i dugotrajniji, sa većom mogućnosću stvaranja zavisnosti.

Ta sintetička droga se prodaje u obliku kristala, praha, kapsula ili tableta, i pod različitim nadimcima – „jaba“, „ajs“ (ice) ili „kristal met“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar