Foto:shutterstock Drop of Light; Vesna lalić/Nova.rs;shutterstock

U Hrvatskoj i Sloveniji jutros u 7 sati otvorena su biračka mesta na izborima za Evropski parlament, a slovenački birači se izjašnjavaju i na tri savetodavna referenduma. Glasa se i u Bugarskoj.

U Hrvatskoj će na 6.651 biračkom mestu glasanje trajati do 19 časova, do kada je na snazi i dvodnevna izborna tišina, prenosi Index.hr.

Nešto više od 3,7 miliona birača odlučiće o 12 hrvatskih poslanika koji će idućih pet godina predstavljati zemlju u Evropskom parlamentu.

Na glasačkom listiću nalazi se 25 lista sa imenima 300 kandidata, a većina listi, njih 23, su stranačke, dok su dve sa nezavisnim kandidatima.

Prvi rezultati biće objavljeni u 23 sata, a rezultati izlaznih anketa u 19 časova, navodi Index.hr.

U Sloveniji su u 7 časova širom zemlje otvorena biračka mesta za današnje evropske izbore, a birači se izjašnjavaju i na tri savetodavna referenduma.
Za devet poslaničkih mesta u EP na 11 lista boriće se 12 stranaka, navodi STA.

Birači u Sloveniji danas se izjašnjavaju i o pomoći pri dobrovoljnom prestanku života, o preferencijalnom glasanju na izborima za parlament i o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe i ličnoj upotrebi kanabisa.

Birališta će biti otvorena do 19 časova, do kada traje izborna tišina.

PROČITAJTE JOŠ

Osim toga, u Bugarskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, šesti za tri godine, a birači će glasati i za poslanike u Evropskom parlamentu.

Prvi nezvanični rezultati referendumskih odluka biće poznati posle 21 čas, a rezultati evropskih izbora posle 23 časa, kada se zatvara poslednje biračko mesto u EU.

U Evropskoj uniji danas je poslednji dan glasanja na izborima za Evropski parlament, na kojima građani biraju 720 novih poslanika, koji će u narednih pet godina oblikovati politiku EU.
Pravo glasa na izborima za EP ima oko 370 miliona građana EU, a danas na birališta izlaze državljani oko 20 država članica EU, nakon čega će uveče biti poznati rezultati glasanja.

Na izborima, koji su počeli u četvrtak, 6. juna, već su glasali građani Holandije, Irske, Češke, Slovačke, Letonije i Malte, dok je u Italiji glasanje počelo juče, a nastavlja se i danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar