A1c Tylir Meyer/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia, Costfoto / ddp USA / Profimedia, Lcpl. Michael Taggart/U.S. Marin / Zuma Press / Profimedia, Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia, A1c Tylir Meyer/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia, EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia, Costfoto / ddp USA / Profimedia, Shutterstock

Nedavni sastanci visokih američkih i kineskih zvaničnika u Kini ostavljaju optimističan utisak, a obe strane su saglasne da održe komunikacione linije, saopštili su Vašington i Peking, prenosi Rojters.

Izjave iz Vašingtona i Pekinga o sastanku pomoćnika državnog sekretara SAD za istočnu Aziju i Pacifik Danijela Kritenbrinka i zamenika ministra spoljnih poslova Kine Ma Džaosjua u ponedeljak su pozitivne, a razgovori se opisuju kao iskreni i produktivni.

Dve strane imale su „iskrenu, konstruktivnu i plodnu“ komunikaciju o unapređenju kinesko-američkih odnosa i celishodnom upravljanju razlikama, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Stejt department je u ponedeljak saopštio da su „dve strane imale iskrene i produktivne razgovore kao deo tekućih napora da se održe otvorene linije komunikacije i da se nadogradi nedavni dijalog na visokom nivou između dve zemlje“.

Pročitajte još...

Neposredno pre nego što je Kritenbrink stigao u Peking u nedelju, američka mornarica je izvestila o „nebezbednoj interakciji“ u subotu, kada je kineski ratni brod prešao ispred američkog razarača u Tajvanskom moreuzu, navodi Rojters.

Kritenbrinkova poseta je usledila i nakon odbijanja Pekinga prošle nedelje da se sastanu američki minstar odbrane Lojd Ostin i njegov kineski kolega Li Šangfu.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena insistira na jačanju angažmana sa Kinom, pošto su se odnosi dve najveće svetske ekonomije pogoršali zbog neslaganja oko pitanja Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, i vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

BONUS VIDEO Kina odradila vojne vežbe kod granice sa Tajvanom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar