Lojd Ostin i Sergej Šojgu
Lojd Ostin i Sergej Šojgu Foto: Alexei Druzhinin / AFP / Profimedia

Teško je već duže vreme pronaći išta oko čega se Sjedinjene Države i Rusija slažu. A onda objave dva gotovo ista saopštenja, oba kao da su izašla iz fabrike saopštenja nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

Reč je telefonskom razgovoru dvojice ministara odbrane, Lojda Ostina III i Sergeja Šojgua, održanom u petak. Evo kako je o tome javnost izvestio Pentagon: “Ministar obrane Lojd Ostin III 21. oktobra telefonski je razgovarao s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Ministar Ostin naglasio je važnost održavanja linija komunikacije usred rata protiv Ukrajine.”

Rusko ministarstvo odbrane: “Danas su ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu i ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin, razgovarali telefonom. Strane su raspravile međunarodne bezbednosne probleme, posebno situaciju u Ukrajini.”

Moskva je čak bila sadržajnija dodavši sadržajno praznu sintagmu “međunarodni bezbednosni problemi” naglašavajući potom Ukrajinu. Vašington zatvoren, važno je “održavanje linija komunikacije”, prenosi Jutarnji list.

Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/EPA-EFE

Na mukama je u petak bila Sabrina Sing, portparolka američkog ministarstva odbrane, jer su je na razgovoru novinarke i novinari zasuli pitanjima o telefonskom razgovoru. Od saopštenja je odstupila samo s dve informacije, da je ministar Ostin inicirao razgovor i da su smatrali da je pravi trenutak. Poslednji su put direktno, a da je to javnost znala, razgovarali 13. maja.

NATO i ruske nuklearne vežbe

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin, najavljujući delimičnu mobilizaciju, rekao da ne blefira kad je reč o upotrebi nuklearnog oružja, iz Vašingtona je stiglo više informacija da je Moskvi na više nivoa poručeno da bi takva odluka bila destruktivna po Rusiju. Time je SAD potvrdio da situacija u odnosima Rusija i SAD-a ne podseća na Kubansku krizu tokom koje su linije razmene informacija bile gotovo pa nestale.

U jeku ukrajinske ofanzive, ruskog popunjavanja redova mobilizovanim trupama, razaranja dela Kerčkog mosta koji spaja Rusiju i anektirani Krim, kao i ruske odmazde na civilne ciljeve, primarno infrastrukturne u Ukrajini, svet je bio zabrinut zbog mogućnosti da dođe do incidenta između ruske i američke vojske koji bi mogao pokrenuti razarujući niz. Na primer, neka raketa odleti prema Poljskoj i pogodi lokaciju na kojoj se nalazi američka vojska.

U tom se kontekstu može gledati šturo opisan razgovor dvojice generala, jednog stvarnog sa zavidnim uspesima na bojnom polju, Ostina i drugog politički imenovanog.

Tema je sigurno bilo i pitanje nuklearnih vežbi.

Foto: Yevhen Kotenko/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia, Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia,

“Oružane snage 14 članica NATO-a u ponedeljak, 17. oktobra započele su vežbu odbrane teritorije nuklearnim naoružanjem. U vežbi ‘Postojano podne‘ učestvuje do 60 letelica, uključujući borbene avione te one za nadzor i punjenje goriva, kao i američke bombardere velikog dometa B-52 koji će stići iz Severne Dakote, objavio je NATO,” objavio je Savez.

NATO vežbe bi se mogle poklopiti s godišnjim nuklearnim vežbama Moskve, ‘Grom’, koje se obično izvode krajem oktobra i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje. Takva situacija izaziva dodatni strah da bi moglo doći do neželjenog incidenta. Vest o razgovoru Vašingtona i Moskve ublažava te strahove.

Dobro je razgovarati

“Razgovor šefova odbrane Rusije i SAD-a, bio je potreban kako bi se razjasnili nesporazumi i uklonili rizici, rekao je Konstantin Gavrilov, šef ruskog izaslanstva na Bečkim pregovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja, a preneo TASS.

PROČITAJTE JOŠ:

I nastavio: „Moramo otkloniti nesporazume kako ne bi bilo incidenata. Verujem da je to prevencija – a na tome se ovde [u Beču] radi, recimo, u manjem obimu – incidenata na moru, u vazduhu i na više globalnih razmera – nuklearni aspekt. Za mene su ti kontakti uvek važni i ključno je da su Amerikanci prvi krenuli u to.”

O ostalim temama razgovora može se nagađati, pa da pokušam: uključivanje Islamske Republike Iran u sukob, kako besposadnim letelicama tako i pojavom pripadnika Revolucionarne garde; nastavak izvoza ukrajinskih žitarica jer je Rusija najavila da traži reviziju sporazuma dogovorenog pod egidom UN-a; puštanje na slobodu zatočene košarkaške zvezde Britni Griner; pitanje kontrole leta i plovidbe na prostoru Crnog mora … slobodno nastavite niz.

U svakom slučaju, dobro je razgovarati.

A da ne bi bilo sumnji, ministar Ostin je isti dan, u petak, razgovarao i s ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovim. Saopštenje je tu u skladu sa zapadnom naracijom o podršci Ukrajini, ali je sasvim sigurno da Reznikov zna važne delove razgovora  Ostina i Šojgua. Bar neko.

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare