Foto: Shutterstock/JACK GUEZ / AFP / Profimedia

U petak u podne, izvršni direktor vodeće kompanije za veštačku inteligenciju Open Al Sem Altman se prijavio na onlajn sastanak i našao se lice u lice sa svojim upravnim odborom. On je saznao da je otpušten, a sve se vrti oko velike bitke za nadmoć u IT industriji koja ozbiljno preti čovečanstvu.

Izvršni direktor OpenAI-a proveo je prethodni dan na ekskluzivnoj konferenciji Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku, gde je govorio o potencijalu veštačke inteligencije i njenom uticaju na čovečanstvo. Nedelju dana ranije, Altman je bio na drugoj konferenciji, najavljujući najnoviju mapu puta proizvoda OpenAI i planove proširenja.

Sada je, međutim, Altman saznao da je otpušten. Prema objavi na Iks-ul suosnivač i predsednik OpenAI-a Greg Brokman je napustio kompaniju u znak solidarnosti sa Altmanom. Na Altmanovo mesto došla je misteriozna Albanka Mira Murati. Borba za moć vrtela se oko Altmanovog nastojanja da komercijalizuje tehnologiju kompanije koja brzo napreduje, piše Vašington post.

Sam Altman Foto:Tanjug/AP Photo/Eric Risberg

Burni sukob

Raskol između Altmana i osnivača kompanije OpenAl Ilje Sutskevera odražava sukob u svetu napredne veštačke inteligencije, gde je trka za dominaciju na tržištu praćena skoro religioznim pokretom da spreči AI da napreduje van ljudske kontrole. Iako ostaju pitanja o tome šta je podstaklo odluku odbora da izbaci Altmana, rastuće tenzije je postalo nemoguće ignorisati jer je Altman požurio da lansira proizvode i postane sledeća velika tehnološka kompanija.

Njegov nagli i iznenađujući odlazak ostavlja budućnost OpenAI neizvesnom, kažu analitičari i rukovodioci industrije veštačke inteligencije. Osim Sutskevera, preostali članovi odbora su više povezani sa pokretom za zaustavljanje egzistencijalnih rizika oko napredne veštačke inteligencije nego za povećanje poslovanja. U međuvremenu, finansijeri iz Silicijumske doline već se klade da će Altman i Brokman pokrenuti sopstveni poduhvat sa veštačkom inteligencijom kako bi održali trku, željni ulaganja.

Do subote, investitori OpenAI-a su već pokušavali da pridobiju Altmana da se vrati.

Sem Altman Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

„Kosla Ventures želi da se Altman vrati u OpenAI, ali će ga podržati u svemu što bude sledeće uradio“, rekao je Vinod Kosla, jedan od investitora kompanije.

Viši rukovodioci OpenAI-a rekli su da su „potpuno iznenađeni“ i da su razgovarali sa odborom kako bi pokušali da razumeju odluku, navodi se u dopisu koji je zaposlenima u subotu poslao glavni operativni direktor Bred Lajtkap koji je dobio Vašington Post.

„I dalje delimo vašu zabrinutost u vezi sa načinom na koji je proces obrađen. Možemo definitivno reći da odluka odbora nije doneta kao odgovor na malverzacije ili bilo šta u vezi sa našim finansijskim, poslovnim, bezbednosnim ili bezbednosnim/privatnim praksama. Ovo je bio prekid u komunikaciji između Sema i odbora“.

Altmanovo izbacivanje je takođe zateklo obične zaposlene u OpenAI-u nespremne.

U tekstualnim porukama koje su podeljene sa Postom, neki istraživači OpenAI-a su rekli da „nisu imali pojma“ da će Altman biti otpušten i opisali da su „šokirani” vestima. Jedan naučnik je rekao da su saznali šta se dogodilo sa Altmanom u isto vreme kada i šira javnost.

Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Misteriozni planovi

Tokom prošle godine, neki zaposleni u OpenAI-u izrazili su zabrinutost zbog Altmanovog fokusa na izgradnju potrošačkih proizvoda i povećanje prihoda, što su neki od tih zaposlenih videli suprotnost sa prvobitnom misijom kompanije da razvije veštačku inteligenciju koja bi bila od koristi celom čovečanstvu. Pod Altmanom, OpenAI je agresivno zapošljavao ljude za razvoj proizvoda i gradio svoju ponudu za potrošače. Njegovu tehnologiju su koristile hiljade početnika i većih kompanija za pokretanje AI funkcija i proizvoda koji su već predstavljeni i prodati kupcima.

Tokom svoje prve konferencije za programere, Altman je najavio „GPT prodavnicu“ poput prodavnice aplikacija i plan da podeli prihod sa korisnicima koji su kreirali najbolje chat botove koristeći OpenAI tehnologiju, poslovni model sličan onome kako Jutjub daje deo oglasa i novac od pretplate za video kreatore.

Za tehnološku industriju, na tu najavu se gledalo kao na to da OpenAI želi da sam postane glavni igrač i da se ne ograničava na izgradnju AI modela za druge kompanije.

Foto: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

„Ovo nije vaša standardna promena rukovodstva za početak. 10.000 novoosnovanih preduzeća gradi se na OpenAI-u“, rekao je Aaron Levi, izvršni direktor kompanije za skladištenje.

Različite vizije

OpenAI je započeo kao neprofitna istraživačka laboratorija pokrenuta 2015. kako bi bezbedno izgradila nadljudsku veštačku inteligenciju i držala je podalje od korporacija i stranih protivnika. Zaljubljenici u tu misiju su se bunili protiv transformacije kompanije u veliki start ap koji bi mogao postati sledeće veliko ime u Big Tech-u.

Izvršni direktor Kuora Adam D’Angelo, jedan od nezavisnih članova odbora OpenAI-a, rekao je za Forbes u januaru da „nema rezultata tamo gde je ova organizacija jedna od pet velikih tehnoloških kompanija“.

„Nadam se da možemo da učinimo mnogo više dobrog za svet nego da samo postanemo još velika jedna korporacija“, rekao je D’Anđelo u intervjuu.

Sam Altman i Mira Murati Foto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia

Dvojica članova odbora koji su glasali za Altmana radili su za trustove mozgova koje podržava Open Philanthropi, fondacija koju podržavaju tehnološki milijarderi, a koja podržava projekte koji sprečavaju veštačku inteligenciju da izazove katastrofalan rizik za čovečanstvo.

OpenAI-ov odbor je već izgubio svoje najmoćnije spoljne članove u proteklih nekoliko godina. Ilon Mask je podneo ostavku 2018. godine, a OpenAI je rekao da je njegov odlazak uklanjanje potencijalnog sukoba interesa pošto je Tesla razvila sopstvenu tehnologiju veštačke inteligencije. Suosnivač LinkedIn-a Rid Hofman, koji takođe sedi u Majkrosoftovom odboru, u martu je podneo ostavku na mesto direktora OpenAI-a, navodeći kao razlog sukob interesa.

Sa odlaskom Altmana i Brokmana, OpenAI-om upravljaju četiri člana. Sutskever je pomogao u stvaranju AI softvera na Univerzitetu u Torontu, pod nazivom AlekNet, koji je klasifikovao objekte na fotografijama sa više tačnosti nego što je to postigao bilo koji prethodni softver, postavljajući veliki deo temelja za polje kompjuterskog vida i dubokog učenja.

POGLEAJTE JOŠ:

Nedavno je podelio radikalno drugačiju viziju o tome kako bi veštačka inteligencija mogla da evoluira u bliskoj budućnosti. U roku od pet do 10 godina, mogli bi postojati „centri podataka koji su mnogo pametniji od ljudi“, rekao je Sutskever u nedavnoj epizodi AI podkasta „No Priors“. Ne samo u smislu pamćenja ili znanja, već sa dubljim uvidom i sposobnošću da uči brže od ljudi.

U najmanju ruku, dodao je Sutskever, danas je važno raditi na kontroli superinteligencije.

OpenAI ima jedinstvenu upravljačku strukturu, koju je usvojio 2019. godine. Stvorio je profitnu podružnicu koja je omogućila investitorima povrat novca koji su uložili u OpenAI, ali je ograničila koliko mogu da dobiju, a ostatak se vraća u kompaniju. Struktura kompanije takođe omogućava neprofitnom odboru OpenAI-a da upravlja aktivnostima profitnog entiteta, uključujući ovlašćenje da otpusti svog izvršnog direktora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar