Foto:Clayton WEAR / AFP / Profimedia

"Sjedinjene Države informisale su Kongres i svoje saveznike u Evropi o ruskom napretku u novom nuklearnom oružju u svemiru dizajniranom da ugrozi američku ekstenzivnu mrežu satelita", navodi se u tekstu Njujork tajmsa o pretnji po Ameriku i po svemu sudeći, sukobi se izgleda sele u svemir. U tekstu se navodi kako Rusija ima razvijeno nuklearno oružje za svemir i pojašnjenje kako njime mogu uništavati civilnu i vojnu komunikacijsku infrastrukturu, te ugroziti obaveštajni nadzor, kao i funkcionisanje američkih zapovjednih centara. "U ovom trenutku Sjedinjene Države nemaju mogućnost da odbrane svoje satelite od takvih oružja", poručuje neimenovani bivši zvaničnik u NYT-u.

Otvara se pitanje sprema li se Rusija da napusti sporazum iz 1967. godine koji zabranjuje nuklearno oružje u orbiti. U ovom trenutku još ne postoje informacije o tome koliko je Rusija blizu lansiranja nuklearnog naoružanja u svemir.

Do informisanja Kongresa i evropskih saveznika došlo je nakon mističnog poziva republikanskog predstavnika Majkla Tarnera da Bela kuća deklasifikuje informacije, bez da je objasnio o čemu se tačno radi, prenosi Jutarnji.

Foto:Gregg Newton / AFP / Profimedia

Imamo, dakle, situaciju u kojoj Sjedinjene Države teško kontrolišu rast vojnih napetosti s Kinom, nejasno je kako će završiti krvavi sukob u Ukrajini u kojem je davno prebrojano više od 500.000 žrtava, dok se iz nedelje u nedelju množi broj teritorija u kojima je nužna vojna intervencija Amerike zbog izraelske odmazde u Gazi (Iran, Irak, Sirija, Jemen, Liban…), a iznenada je svet dobio informaciju da se nešto priprema na ivici univerzuma. Sve to dogodilo se za mandata Džozefa Bajdena, čija je administracija navodno besna jer je Tarner zatražio deklasifikaciju.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Zabrinutost oko postavljanja nuklearnog oružja u svemir seže 50 godina unazad. Čak je bila i tema epizode Zvezdanih staza u kasnim 1960-ima, baš kad je ugovor stupio na snagu. Sjedinjene Države eksperimentisale su s verzijama tehnologije, ali ih nikad nisu primenile. Rusija je decenijama razvijala svoje svemirske sposobnosti. Američki vojni zvaničnici upozorili su da se i Rusija i Kina kreću prema većoj militarizaciji svemira, dok sve tri supersile rade na načinima da zaslepe druge. Izveštaj objavljen prošle godine istakao je ruski razvoj oružja za zaslepljivanje drugih satelita, ali je napomenulo da se Rusija suzdržala od korišćenja celog niza protivsatelitskih sposobnosti koje je razvila. Postavljanje nuklearnog oružja u svemir bilo bi značajan napredak u ruskoj tehnologiji i potencijalno dramatična eskalacija. Ugovor o svemiru zabranjuje nuklearno oružje u svemiru, ali Rusija izlazi iz mnogih ugovora o kontroli naoružanja iz Hladnog rata, smatrajući ih ograničenjem svog najvažnijeg izvora vojne moći“, piše New York Times.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar