Foto: Mostafa Alkharouf / AFP / Aris MESSINIS / AFP / Issam Rimawi / AFP / Profimedia

Američka vlada očekuje da će izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze ući u novu fazu u predstojećim danima, prema saopštenju američkih medija.

Američka televizija CNN saopštila je, pozivajući se na visokog zvaničnika vlade u Vašingtonu, da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena očekuje smanjenje vazdušnih napada i jači „taktički fokus na kopnenu kampanju“, piše Jutarnji list.

Zvaničnik je rekao da će cilj verovatno biti da očiste ogromnu mrežu podzemnih tunela iz kojih Hamas deluje.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Američka vlada očekuje „smanjenje onoga što smo videli“ u odnosu na masivne izraelske vazdušne napade.

Od napada palestinske ekstremističke grupe Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, 7. oktobra, Izrael kaže da je napao više od 12.000 ciljeva u obalskom području. U međuvremenu, kopnene snage takođe napreduju protiv terorista Hamasa i tamošnjih vojnih ciljeva.

Izrael je objavio svoje planove za brisanje Hamasa nakon što su njegovi militanti krenuli u brutalan pohod po izraelskim gradovima koji se graniče s Gazom, ubivši 1.400 ljudi i uzevši 249 drugih za taoce.

Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izrael je nakon toga svakodnevno bombardovao obalski pojas i pojačao je kopnene operacije, a pod opsadom je bez osnovnih potrepština civilno stanovništvo.

Nakon masivnih vazdušnih napada na izbeglički kamp Džabaliju, za koji Izrael tvrdi da se nalazi glavni mozak masakra 7. oktobra, izraelska pešadija tvrdi da je pronašla operativne planove, karte i komunikacijsku opremu koja pripada Hamasu, kao i lične podatke o Hamasovim komandantima i teroristima, prema vojnim izvorima.

Pročitajte još...

Ove informacije će analizirati izraelska obaveštajna služba i staviti ih na raspolaganje vojsci za buduće bitke, rečeno je.

Palestinska saopštenja govore da su mnoge žrtve u kampu Džabaliji bili civili. Izraelska vojska kaže da još uvek ne može da kaže koliko je civila ubijeno, tvrdeći da je u napadima ubijeno 50 terorista.

Informacije koje pružaju obe strane gotovo je nemoguće nezavisno proveriti.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar