Foto: Shutterstock

Agenija HINA piše da je "verni narod Crnogorske pravoslavne crkve u nedelju na 'opštem saboru crnogorskom', kako je nazvano narodno sabranje vernika na Cetinju, smenio dosadašnjeg mitropolita te crkve Mihaila, a episkopa ostroško-niškog Borisa proglasio za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)".

Mitropolit CPC Mihailo je taj skup nazvao „neuspelim političkim mitingom“ koji nema „ni legitimitet ni legalitet“ i najavio protivmere zbog te „pravno nevažeće“ odluke.

Novi mitropolit CPC Boris rekao je da je sabor sazvan na zahtev sveštenika i vernika Crnogorske pravoslavne crkve.

HINA prenosi da su „koristeći poodmakle godine starešine Crkve mitropolita Mihaila, upravljanje Crkvom preuzela neovlašćena civilna lica“, saopštio je organizacioni odbor koji je istakao da je CPC u „izuzetno teškoj situaciji“, da crkveni ustav nije na snazi, a da se sinod nije sastajao u punom sastavu od 2019. godine.

Odlučeno je i da se sadašnji poglavar CPC Mihailo povuče zbog starosti sa titulom „umirovljenog mitropolita crnogorskog“.

Podgorički mediji, nastavlja agencija, podsećaju da su poslednjih meseci Boris i Mihailo razmenili teške optužbe, uglavnom zbog navodnih finansijskih malverzacija i nepoštovanje pravila svešteničkog života.

Crnogorska pravoslavna crkva tvrdi da je ona naslednica istorijske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da joj pripadaju crkve i manastiri u toj zemlji, a da ih je „okupirala“ Srpska pravoslavna crkva, piše HINA i dodaje da vernici CPC Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori nazivaju Crkvom Srpskom.

Takođe, navodi agencija, vernici te dve pravoslavne crkve već godinama verske praznike obeležavaju u odvojenim obredima, često uz prisustvo velikog broja policajaca.

***

BONUS VIDEO: Crna Gora proslavlja 13. jul – Dan državnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar