Foto:EPA-EFE/YAHYA ARHAB/Shutterstock/EPA-EFE/STR

Izaslanici zemalja članica EU razgovaraće ove nedelje u Briselu o merama koje su preduzele Mađarska i Poljska da bi zabranile uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine, potvrdio je danas visoki zvaničnik EU.

Mađarska i Poljska uvele su zabranu uvoza žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitile svoje poljoprivredne proizvođače. Mađarska i Poljska su deo grupe zemalja koje su predlagale da se uvedu jedinstvene tarife na uvoz žitarica, a mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ poručio je da je „neizbežan“ zajednički evropski odgovor, prenosi Rojters.

Govoreći pod uslovom anonimnost, visoki zvaničnik EU je rekao da niske globalne cene i mala potražnja znače da žito ostaje u EU umesto da bude prodato trećim zemljama.

Pšenica Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Velika ponuda žitarica je postala problem za vladajući poljsku stranku Prava i pravde u ovoj izbornoj godini.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Postoji problem i očekujemo da će Komisija izaći sa nekim predlogom. Videćemo šta možemo da uradimo u narednih nekoliko nedelja ili meseci“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Ukrajinski ministar poljoprivrede rekao je da Kijev želi da se ponovo otvori tranzitna ruta za žitarice i hranu preko Poljske kao prvi korak u pregovorima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar